Bulgaria are guvern, după șapte rânduri de alegeri în patru ani. Noul premier de la Sofia, un apropiat al fostului prim-ministru
Parlamentul bulgar a aprobat joi fragila coaliție guvernamentală născută dintr-un compromis dificil între conservatori și alte formațiuni, printre care socialiștii, pentru a încerca să ofere puțină stabilitate în Bulgaria, țară care trece printr-o gravă criză politică, cu șapte alegeri legislative în ultimii aproape patru ani.
Cabinetul de miniștri bulgar avându-l în frunte pe Rosen Jeliazkov, aprobat joi de Parlament, și-a depus jurământul de învestitură. Votat cu 125 de voturi „pentru”, 114 „împotrivă” și nicio abținere, cabinetul a fost susținut de toți deputații din coaliția GERB-UDF (Uniunea Forțelor Democratice), coaliția BSP (Partidul Socialist Bulgar) - Stânga Unită, partidul „Există un astfel de popor” (TIPS) și grupul parlamentar „Democrație, Drepturi și Libertăți”, transmite BTA.
Acest guvern s-a născut mai ales din nevoia de a pune capăt crizei politice și acestui ciclu nesfârșit de alegeri, a declarat președintele Rumen Radev jurnaliștilor joi, în Parlament, care a aprobat nominalizarea lui Jeliazkov pentru funcția de prim-ministru și componența și structura cabinetului.
Cine este premierul Rosen Jeliazkov
De formație jurist, Jeliazkov în vârstă de 56 de ani, este un apropiat al fostului premier Boiko Borisov, care a condus în trei rânduri executivul de la Sofia. El a deținut succesiv mai multe posturi de ministru, inclusiv ministru al transporturilor, iar în 2023 a fost pentru o scurtă perioadă președinte al Adunării Naționale (parlamentul).
Printre prioritățile noului executiv se află „căutarea unui buget echilibrat” și mai ales concretizarea „eforturilor pentru aderarea la zona euro”, a precizat noul premier conservator. Modernizarea armatei și îmbunătățirea procedurilor judiciare se mai numără printre prioritățile noului guvern de la Sofia.
Potrivit mai multor analiști politici, șansele ca noua coaliție guvernamentală să-și ducă la capăt mandatul de patru ani sunt slabe. Totuși, Bulgaria speră să profite de avantajele aderării complete la spațiul Schengen, produsă la începutul acestui an. „Este mai bine decât să trecem de la o alegere la alta”, a declarat pentru AFP politologul Daniel Smilov, care a precizat însă că „acesta va fi un guvern complicat”.
„Scenariul cel mai optimist ar fi ca această coaliție să țină cel puțin un an pentru a realiza aderarea Bulgariei la zona euro, a obține fonduri europene și a adopta bugetul pentru 2025”, a adăugat el.
Un sondaj realizat recent de Institutul Myara indica faptul că 76% dintre alegătorii bulgari erau pregătiți să accepte orice fel de compromis pentru a avea un guvern.