Mai mulți locuitori din satul Copanca au protestat. Aceștia refuză energia furnizată de Chișinău
Mai mulți locuitori din satul Copanca, raionul Căușeni, au organizat vineri, 17 ianuarie, o acțiune de protest în legătură cu procesul de conectare a localității la rețeaua electrică controlată de autoritățile constituționale.
Potrivit presei din regiune, oamenii au blocat lucrările de instalare a pilonilor electrici de către Compania Premier Energy. În jurul orei 12:00, echipele Premier Energy au plecat și au lăsat pilonii electrici pe marginea drumului.
În prezent, Copanca este conectată la infrastructura electrică din stânga Nistrului. Principalul motiv invocat de protestatari este că energia electrică va deveni de aproximativ patru ori mai scumpă:
„Noi n-o să le dăm voie. Noi nu vrem. Noi nu suntem de acord. O să stăm aici și n-o să le dăm voie să lucreze. Lumea-i împotrivă cu așa scumpiri. Toți ne-au dat cu piciorul, vom sta aici și nu le vom permite să lucreze, noi nu vrem. Noi avem dreptul să facem alegerea noastră. Nu am semnat nimic, nu am cerut ajutor, ne descurcăm.”
Cel puțin în ultimii ani, oamenii din cele 14 localități din zona de securitate nu au plătit pentru consumul de gaze naturale și energie electrică același tarif ca și consumatorii din dreapta Nistrului, pentru că Guvernul de la Chișinău, cu bani din bugetul de stat, le-a compensat diferența. Acest lucru este recunoscut și de unii oameni de la Copanca:
„Pur și simplu oamenii sunt induși în eroare, nu înțeleg, pentru că întotdeauna a fost compensație la lumină, a fost un leu până acum. Acum cred că ceea ce s-a început trebuie să meargă lucrul. Cei care manipulează trebuie să răspundă după lege. Noi plătim gazul un leu 30 de ani, avem 30%”.
Localnicii spun că nu vor să achite tarife mai mari, dar vor să plătească în continuare 90 de bani pentru un Kw/h.
„Eu vreau să fie așa cum a fost”;
„Noi nu suntem de acord. - De ce? - Preț scump”;
„Lasă să fie fără lumină. - Dar cum vă descurcați fără lumină? - Se stinge lumina și ce faceți? - Punem lampa”;
„Înainte, când eram de la lumina asta de aici, de la Transnistria, se rezolva problema în 2-3 ore maximum, foarte repede. Acum, dacă noi trecem acolo și dacă se întâmplă ceva, câte ore trebuie să așteptăm lumina?”;
„Eu am primit acum mesaj pe Viber că lumina n-o să se stingă mai mult. - Dar ați fi de acord dacă o să primiți lumină de la Chișinău? - De unde o fi, numai să fie!”;
„Trebuie să trecem la Transnistria, să luăm lumină de la ei, că Rusia le dă lor lumină, gaz le dă”.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, s-a adresat către cetățenii din localitățile din Zona de Securitate. Oficialul a declarat că acțiunile neprietenilor Republicii Moldova sunt încercări menite să pună în pericol stabilitatea și bunul mers al lucrurilor. El subliniază că autoritățile de la Chișinău cunosc problemele din regiune și încearcă să găsească soluții rapide pentru eliminarea acelor dificultăți care le afectează viața de zi cu zi.
„Dragi locuitori ai satului Copanca, nu vă lăsați folosiți! Vrem să vă ajutăm, să vă conectăm localitatea la gaz și la curent electric. Nu există cale înapoi, nu vă lăsați seduși de promisiuni privind gaz ieftin și curent electric gratuit. Facem apel la rațiunea dumneavoastră, a tuturor. Împreună, noi toți, ajutați de prietenii și partenerii noștri de dezvoltare, vom depăși și această situație complicată”, a declarat Oleg Serebrian, într-un mesaj video.
Am contactat Compania Premier Energy pentru o reacție, dar deocamdată nu am primit un răspuns.
Menționăm că de la începutul anului pe malul stâng se înregistrează un deficit acut de energie electrică, fiind efectuate deconectări pe ore. Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca localitățile Copanca și Varnița să fie conectate la rețeaua de energie electrică din dreapta Nistrului. În același timp, 14 localități din Zona de Securitate urmează să fie racordate la rețelele gestionate de Moldovagaz.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat solicitările Moldovagaz și Premier Energy privind efectuarea lucrărilor necesare pentru racordarea localităților din Zona de Securitate la rețelele de energie electrică și gaze naturale.
CITEȘTE ȘI: