Cultură

„Peste nemărginirea timpului...” - expoziție care aduce vizitatorii mai aproape de Mihai Eminescu

„Peste nemărginirea timpului...”, expoziția unde vizitatorii pot afla îndeaproape geniul lui Mihai Eminescu și să cunoască traducerile operei în alte limbi, dar și să vadă manuscrisele poetului. Lansată la Muzeul Național al Literaturii Române, a impresionat vizitatorii, iar unii dintre ei și-au amintit cum sărbătoreau altfel Luceafărul.

Călătoria imaginară prin viața zbuciumată și prin valoroasa moștenire literară a lui Mihai Eminescu este pentru vizitatori, în special pentru cei tineri, o deschidere spre o lume ce merită a fi cunoscută.

Sunt impresionată pentru că acesta a început a scrie de la o vârstă fragedă, la vârsta de 18 ani a scris ”Geniu pustiu””;

Datorită lui, literatura română a devenit cunoscută și populară la nivel mondial”;

Fac parte din tânăra generație care am ocazia să citesc operele sau, mai bine spus, bogăția pe care ne-a lăsat-o Mihai Eminescu”.

Ne-am străduit la 175 de ani de la nașterea marelui poet să cuprindem tot ce avem mai valoros în fondurile muzeului. Opera lui Mihai Eminescu în ediții vechi, adică ediții din a doua jumătate a secolului XIX, începutul secolului XX”, spune curatoarea expoziției, Veronica Boldișor.

Au fost expuse traducerile în limbi străine sau manuscrisele poetului - o valoroasă donație a Muzeului Literaturii Române de la București. Muzeul deține și originalul celebrului poem grafic „Eminescu-arbore” realizat de Aurel David în 1966. Diversitatea exponatelor a amintit unor vizitatori de vremurile când îl sărbătoreau altfel pe Eminescu.

Atunci când ne adunam o mână de oameni în jurul bustului lui Eminescu, ne aduna regretatul Liviu Damian, de regulă, și începea recitalul cu Eminesciana, cu „Un tânăr Eminescu trecea printre noi, același de cândva, pribeag prin țară...”, a menționat Ion Hadârcă, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei.

La colocviul consacrat lui Eminescu s-a vorbit și despre actualitatea publicisticii sale.

Mi se par foarte actuale abordările lui geopolitice și, mai cu seamă, politica Rusiei față de țările pe care le cucerește și tehnicile de cucerire a sufletelor popoarelor pe care le cuceresc ei, rușii”, a spus Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Național al Literaturii Române.

Evenimentele din Anul Eminescu vor deschide noi perspective asupra operei poetului.

Cred că prin multitudinea de evenimente pe care le vom organiza ne gândim, la fel, cum să facem ca opera lui Eminescu să fie cât mai bine promovată la nivel internațional”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Expoziția „Peste nemărginirea timpului...” va fi deschisă pentru vizitatori pe tot parcursul anului.

Citește mai mult