A încetat din viață fotojurnalistul Nicolae Pojoga
Nicolae Pojoga, fotojurnalistul și pedagogul care a surprins în imagini momente cruciale ale istoriei, a încetat din viață în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01:00. Anunțul cu privire la deces a fost făcut de Editura Cartier pe pagina de facebook.
„Datorită lui, avem imagini ale istoriei noastre așa cum s-a desfășurat ea în timp real: din renașterea națională, de la revoluția română, de la podul de flori, din războiul de pe Nistru. Tot datorită lui, precum și studentului său, Victor Gălușcă, a fost recuperată arhiva de fotografii a lui Zaharia Cușnir. Vei rămâne în inimile noastre și nu te vom uita, maestre”, se arată în mesajul Editurii Cartier.
Și Ministerul Culturii a venit cu un mesaj de condoleanțe pentru familia acestuia. Instituția subliniază în mesajul postat pe facebook că Nicolae Pojoga „a fost un martor și un cronicar vizual al transformărilor sociale și culturale ale Moldovei, iar prin obiectivul aparatului său de fotografiat, a reușit să imortalizeze momente de o intensitate și o trăire deosebită. Prin arta sa, el a oferit o oglindă autentică a realităților vremurilor noastre”.
„Trecerea sa în neființă reprezintă o pierdere imensă pentru comunitatea artistică, pentru cultura țării noastre, dar și pentru toți cei care l-au cunoscut și apreciat. Moștenirea sa rămâne vie prin lucrările sale și prin cei care vor duce mai departe cunoștințele și valorile pe care le-a împărtășit”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Nicolae Pojoga s-a născut pe 17 aprilie 1950 în comuna Ciuciuleni, raionul Nisporeni. A absolvit Facultatea de Fizică și Matematică la Universitatea de Stat din Chișinău în anul 1972, apoi a urmat mai multe cursuri internaționale de jurnalism și fotografie din Bulgaria, Bosnia, Țările de Jos și SUA. A fost corespondent, fotojurnalist și cameraman de război într-o serie de conflicte regionale, filmând și fotografiind inclusiv Revoluția din 1989 din România și războiul de la Nistru din 1992.
Activitatea de creație și-a început-o în anii 1980 în calitate de jurnalist-fotograf în presa scrisă și televiziune. A filmat conflicte militare, demonstrații în masă, inundații, cutremure etc.
A colaborat cu marile agenții de presă ale lumii, printre care EPA, Reuters, AP sau BBC. A fost lector superior la USM, ULIM și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A fost membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova și al Artiștilor Fotografi din Republica Moldova și membru al Comisiei pentru Libertatea Presei.