Regional

Strășeni: Un parc fotovoltaic din Sireți ar putea genera facturi zero pentru instituțiile publice locale

În plină criză, când prețurile la energie cresc ca pe drojdii, unele sate de la noi încearcă să implementeze inovații pentru a economisi cât mai mulți bani din bugetul local. Un astfel de exemplu este și localitatea Sireți, raionul Strășeni. Mai exact, aici a fost instalat un parc fotovoltaic, becurile vechi de la iluminat au fost înlocuite cu alte noi de tip LED care au o capacitate mai mare și sunt alimentate, evident, de la soare.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În parcul fotovoltaic din satul Sireți sunt instalate 72 de panouri solare cu o capacitate de 20 de kilowați. Datorită acestuia, cheltuielile pentru iluminatul stradal s-au redus. Mai exact, 80 la sută din energia necesară pentru iluminarea străzilor este asigurată de aceste panouri fotovoltaice. Parcul a fost construit acum doi ani cu ajutorul unui proiect-pilot finanțat de Centrul Național pentru Energie Durabilă.

„Până în 2021, aveam la acel moment, până a începe acest proiect, în care s-a făcut și modernizare, dar și extindere, aveam 170 de corpuri de iluminat de tip econom, care se ardeau des și aveau un consum mare, erau sume între 50-100 de mii. Acum vrem să montăm un soft, ca să putem monitoriza online sistemul, așa cum la celelalte trei panouri fotovoltaice pe care avem pe teritoriul satului Sireți. Din ultimul calcul am făcut 85 la sută reducere la energie”, a menționat primarul satului Sireți, Leonid Boaghi.

Și dacă autoritățile locale se bucură de reducerea facturilor la consumul de energie electrică, localnicii se bucură că pot merge pe străzile satului în siguranță. Mai mult, oamenii spun că și-ar dori să instaleze astfel de panouri și în gospodării, și cer autorităților anumite facilități.

„Noi ne dăm seama că trebuie să economisim și având o siguranță din partea panourilor fotovoltaice, avem o siguranță, suntem siguri că nu o să rămânem fără lumină.”;

„Iluminarea stradală o folosim de la parcul fotovoltaic, nu plătim așa mult pe lumină, plus, ar fi foarte bine dacă statul ar da o mână de ajutor la un om simplu, 30-50 de procente ca omul să poată să își pună panou de 5-8 kW.”;

„Foarte bine, ar trebui mai mult să fie, mai multă lumină, mai multe trebuie de făcut de genul, de investit, vedeți ce se face cu lumina acum?”;

„E bine că l-au făcut acolo, e bine că a fost făcut aproape de satul nostru, lasă să mai facă, poate să mai facă. La noi nu prea a pus la toți lumină stradală și e greu la mine acasă, dar au spus că o să îmi pună.”

Autoritățile din sat planifică să extindă parcul fotovoltaic cu o nouă capacitate de 200 kW, pentru a genera facturi zero la capitolul energie electrică consumată de instituțiile publice din localitate.

Marina Negară

Marina Negară

Autor

Citește mai mult