Parlamentar din Lituania: „R. Moldova trebuie să-și intensifice relațiile diplomatice și economice cu SUA”
Republica Moldova trebuie să-și intensifice relațiile diplomatice și economice cu Statele Unite ale Americii (SUA), a declarat vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Seimas-ului din Lituania, Zugimantas Pavilionis, la emisiunea „Dimensiunea diplomatică” de la Moldova 1. Oficialul a reiterat importanța numirii unui ambasador profesionist la Washington și a atragerii investițiilor americane în Republica Moldova.
Statele Unite își ghidează prioritățile externe în jurul a patru piloni fundamentali: interesul economic, democrația, politica izolaționistă și forța militară, susține Zugimantas Pavilionis. Potrivit oficialului lituanian, Republica Moldova ar trebui să întreprindă, în acest context, toate măsurile necesare pentru a atrage investiții americane, consolidând astfel legăturile economice bilaterale.
„Trebuie să faceți totul pentru ca companiile americane să vină în Republica Moldova și să existe interes economic. Trebuie să înțelegeți că interesul economic este important, nu doar ideologia și democrația. În al doilea rând, este vorba despre democrație. Sigur că o aveți deja, dar trebuie consolidată nu doar pentru partidul de guvernare, ci toți trebuie să dea dovadă de unitate. Este dificil, dar trebuie să obțineți această unitate privind integrarea în UE. A treia tradiție reprezintă interesele izolaționiste americane și forța militară. Dacă ați privi în prisma americană, nu aveți așa ceva. Trebuie să fiți conștienți de aceasta. Faptul că R. Moldova face acest joc al neutralității, în viziunea americană înseamnă un joc al perdanților”.
Întrebat despre posibilele schimbări globale, în special în Europa, după învestirea lui Donald Trump, având în vedere declarațiile făcute de acesta înainte de preluarea mandatului, Zugimantas Pavilionis a declarat că „important este să nu interpretăm afirmațiile acestuia literalmente”.
„Eroarea cea mai mare a europenilor este că văd America prin prisma lor europeană. Credem că americanii sunt ca noi, dar nu sunt. Este altă țară, cu alte tradiții și trebuie să înțelegem întâi de toate și vreau să spun că trebuie să aveți la Washington cel mai bun și mai profesionist ambasador care trebuie să facă totul pentru ca onorabila președintă Maia Sandu să aibă cât mai repede deschisă ușa la Casa Albă, deoarece Trump este oarecum imprevizibil”.
Precizăm că Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, va fi învestit astăzi în funcția de președinte al SUA. Trump este la cel de-al doilea mandat. La ceremonia de inaugurare sunt așteptate peste 200 de mii de persoane.
CITEȘTE ȘI:
Stare de alertă maximă la Washington, înainte de învestirea lui Donald Trump
Corespondență Dan Alexe // Europa în liniștea de dinaintea uraganului Trump
Joe Biden, discurs de rămas-bun: Oligarhia amenință democrația din America
Donald Trump pregătește o întâlnire cu Vladimir Putin: „Trebuie să încheiem războiul”