Alegerile parlamentare din 2025: Votul prin corespondență ar putea fi aplicat în mai multe țări
Lista statelor în care ar putea fi aplicat votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 2025 va fi extinsă. Declarația a fost făcută de vicepreședintele CEC, Pavel Postica, la emisiunea Zi de zi de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, acest lucru poate fi realizat doar dacă Parlamentul va aproba raportul CEC și va modifica legislația, astfel încât această metodă să poată fi aplicată parțial și în alte state.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a precizat că în raportul prezentat Parlamentului au fost incluse mai multe recomandări pentru îmbunătățirea procedurii. „Noi am depistat anumite neconcordanțe, pe termen și pe procedură, care ar facilita și ar face mai simplu procedura votului prin corespondență. Din acest considerent, în raportul CEC, noi am propus ca întoarcerea buletinului de vot să nu fie joi, dar vineri, înainte de ziua alegerilor”.
Decizia de extindere a votului prin corespondență va ține cont de experiența țării gazdă și de mai multe criterii, printre care: siguranța serviciilor poștale, stabilitatea relațiilor diplomatice din țara noastră și statul respectiv, și lipsa conflictelor militare și a războiului în țările vizate.
„Nu putem să aplicăm votul prin corespondență într-o țară care nu are ea însăși această metodă implementată. Sunt indicatori internaționali care răspund la aceste întrebări. Acum nu putem veni cu anumite denumiri de țări, însă cu siguranță când va fi aprobată această listă vor fi luate în calcul prevederile legale”, a spus Pavel Postica.
Întrebat dacă votul prin corespondență ar putea deveni o metodă permanentă, vicepreședintele CEC a menționat că recomandările Comisiei de la Veneția susțin aplicarea etapizată. „Abia după alegerile parlamentare din 2025 putem vorbi despre o aplicare universală și permanentă a votului prin corespondență”, a concluzionat vicepreședintele CEC.
Menționăm că Republica Moldova a implementat votul prin corespondență la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din anul 2024, pentru cetățenii cu drept de vot aflați pe teritoriul a 6 țări: Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda.
1 986 de alegători au solicitat votul prin corespondență. Cu toate acestea, numărul alegătorilor a căror cerere a fost acceptată după verificare și cărora le-au fost trimise plicurile cu buletine de vot a fost de 1809. Numărul plicurilor exterioare cu buletine de vot cu opțiunea de vot exprimată prin corespondență în primul tur de scrutin a fost de 1312 (72,52%) și de 1459 (80,65%) în al doilea tur.