Vreme primăvăratică în plin gerar
În ultima săptămână, temperaturile înregistrate pe teritoriul țării noastre depășesc normele cu până la șase grade. Cel mai mult o resimt persoanele meteosensibile, care spun că simt înrăutățirea stării de sănătate. Specialiștii susțin că, pe lângă masele de aer cald, temperaturile se mențin la nivel mai ridicat și din cauza creșterii nivelului de carbon în atmosferă.
Gheorghe și Ecaterina Gașper din capitală nu se numără printre cei care se bucură de vremea caldă în mijlocul iernii. Aceștia spun că, din cauza acestor fenomene, le este afectată starea de sănătate.
„Au mai fost ani. Țin minte anul 1975 a fost tot așa începând cu decembrie, ianuarie, februarie. Eu am probleme cu piciorul și eu simt timpul când se schimbă în atmosferă. Două, trei zile înainte începe să mă frământe”;
„Sigur că ne afectează. Un pic virozele sunt în acutizare, mai ales dacă sunt pacienți sau rude cu boli reumatologice, tot în acutizare”;
„Eu nu știu ce o să pățească agricultura, ce va fi cu natura. Noi poate nu vom suferi.”
Medicii recomandă o alimentație echilibrată în vitamine și proteine.
„Oscilațiile de temperatură și diferența între temperaturi pot afecta atât pacienții cu maladii cardiovasculare cronice de tip hipertensiune arterială, cât și pacienții care nu au boli cronice, dar sunt sensibili din punct de vedere al imunității”, spune medicul de familie Lăcrămioara Dimov.
Specialiștii spun că temperaturile ridicate sunt cauzate de cantitatea sporită de carbon în atmosferă.
„În atmosfera noastră sunt anumite gaze care nu permit ca pământul să cedeze căldura. Unul din gazele acestea care nu permit ca pământul să cedeze căldură este dioxidul de carbon. De unde se ia dioxidul de carbon? Arde cărbunele, arde benzina la automobile”, menționează șeful Observatorului astronomic de la UTM, Vitalie Chistol.
Iar meteorologii spun că temperaturile ridicate au fost influențate de o masă de aer cald din regiunile tropicale.
„Dacă vorbim din punct de vedere al temperaturii medii, ar trebui să fie cuprinse între -2...-4 grade, dar în acest moment noi depășim valorile cu 5-6 grade”, a specificat șefa Secției Prognoze din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Nadejda Stolear.
Temperaturi de până la 10 grade Celsius se vor menține până la sfârșitul săptămânii. Potrivit meteorologilor, cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria măsurărilor a fost în 2007. Atunci, temperatura medie s-a menținut între două și patru grade Celsius.