Economic

Întreprinderile din Zona de Securitate și regiunea transnistreană vor primi compensații pentru diferența de preț la energia electrică

Întreprinderile și comunitățile din Zona de Securitate și regiunea transnistreană din domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului și industriei prelucrătoare vor beneficia de compensare parțială a diferențelor de preț pentru energia electrică, anunță Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova.

fanatik.ro
Sursa: fanatik.ro

Măsura vizează atenuarea impactului financiar asupra instituțiilor și populației, ca urmare a majorării prețurilor reglementate la energie.

De asemenea, școlile și localitățile din regiune vor primi 350 de tablete.

Potrivit deciziei CSE, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va accesa instrumentele Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru solicitarea asistenței internaționale. Astfel, de 72 de generatoare electrice ar urma să beneficieze instituțiile educaționale și sociale, în localitățile vulnerabile la riscurile sistării furnizării energiei electrice și gazelor naturale.

Toate aceste acțiuni reflectă angajamentul ferm al autorităților constituționale de a sprijini locuitorii din Zona de Securitate și din regiunea transnistreană, prin măsuri și intervenții concrete, oferind soluții eficiente și adaptate nevoilor actuale, menționează un comunicat emis de Guvern: „Chișinăul reafirmă că va continua să adopte măsuri și intervenții concrete în beneficiul cetățenilor din acest perimetru și exprimă deschiderea pentru recepționarea de cereri care includ liste de necesar de asistență, în vederea depășirii crizei actuale și asigurării unui trai decent pentru toți cetățenii afectați”.

Amintim, criza energetică din regiunea transnistreană și localitățile din perimetrul Zonei de Securitate s-a agravat odată cu decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaze naturale începând cu 1 ianuarie, ora 07:00. Concernul rus a invocat refuzul părții moldovenești de a achita așa-numitele datorii istorice, estimând pretinse creanțe de peste 700 de milioane de dolari, sumă contestată de Republica Moldova și infirmată printr-un audit internațional.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult