Construcția Liniei Electrice Vulcănești-Chișinău urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului
Construcția liniei electrice aeriane de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României, este în toi. Lucrările care se desfășoară în prezent urmează să fie terminate până la sfârșitul anului. În prezent, sunt instalați pilonii pe segmentul de lucru UTA Găgăuzia și Taraclia. Responsabilii susțin că o problemă este exproprierea terenurilor de la proprietari. Deși în mare parte banii au fost achitați, unii doresc totuși să obțină sume mai mari.
Șantierul de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău se extinde pe o distanță de circa 65 de kilometri. La instalarea unui pilon sunt antrenați 20 de muncitori care îl pot ridica într-o zi. Din luna martie a anului 2024 și până astăzi, au fost construite aproximativ 190 de fundații și ridicați circa 30 de piloni.
Linia electrică de înaltă tensiune urmează să fie conectată cu Stația Electrică Chișinău. Și acolo lucrările sunt în toi.
„În Uniunea Europeană standardul de tensiune este de 400 de kilowați. Istoric, în fosta Uniune Sovietică tensiunea era de 330 de kilowați. Iată de ce este necesară extinderea acestei stații. La acest proiect lucrările au început, mă refer la linie și la stație, la sfârșitul lui martie - începutul lui aprilie 2024. Astăzi, la sfârșitul lui decembrie, avem 49% realizarea progresului proiectului. Au rămas 51%. Prin construcția acestei linii direct la Chișinău noi evităm vulnerabilitatea care rezultă prin faptul că traversează linia prin regiunea transnistreană. Vom evita această vulnerabilitate”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
„Pot să vă asigur că energia electrică europeană deja este în case. Anume pe linia Vulcănești-Chișinău, cum a fost anunțat anterior, cel târziu la 31 decembrie linia va fi pusă sub tensiune, astfel încât să putem să asigurăm un grad mai înalt de securitate în aprovizionarea cu energie electrică”, a spus directorul Moldelectrica, Sergiu Aparatu.
Responsabilii susțin că întâmpină o problemă cu proprietarii ale căror terenuri se află pe segmentul de construcție. O mare parte au primit despăgubiri pentru expropriere, unii, însă, vor sume mai mari.
„Avem mai multe provocări în ceea ce privește acest proces. Nu sunt persoane care se opun direct, sunt persoane care ar dori să obțină cât mai mult posibil din acest proces. Mai avem încă șase localități cu care urmează să lucrăm și să finalizăm procesul de expropriere. Până în prezent, în localitățile în care s-a lucrat, deja avem circa 80% persoane compensate, au primit deja banii. În total, mai mult de 10 milioane”, spune directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu.
Lucrările se desfășoară în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile prioritare ale Guvernului Republicii Moldova, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Proiectul este finanțat de Banca Mondială. Valoarea este de 61 de milioane de euro, dintre care în jur de 27 de milioane sunt pentru construcția Liniei Vulcănești-Chișinău.