Aderare UE

Prima tranșă din ajutorul UE de 1,8 miliarde de euro, așteptată în primăvară. Maia Sandu anunță prioritățile R. Moldova în procesul de aderare pentru 2025

Procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană avansează într-un ritm pozitiv, a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu acordat pentru NordNews. Șefa statului și-a exprimat încrederea că, sub președinția poloneză a UE, țara noastră va începe negocierile pe capitole. În 2025, autoritățile își propun să adopte măsuri care să genereze beneficii directe și imediate pentru cetățeni și economie, printre care reducerea costurilor de tranzacții, liberalizarea exporturilor și eliminarea taxelor de roaming în spațiul european.

„Ne propunem lucruri care să aducă beneficii concrete, imediate. Aceasta este aderarea la Zona de plăți a UE, care va micșora costurile de tranzacții și pentru agenții economici, și pentru cetățeni cu țările Uniunii Europene. Vrem să obținem liberalizarea definitivă a cotelor la produse pentru export în UE, vrem să înlocuim acordul pe roaming pe baze voluntare pe un acord de roaming obligatoriu pentru toate companiile, așa încât să nu mai existe aceste costuri pentru convorbirile telefonice. Și, bineînțeles, vrem să începem să implementăm Planul de creștere economică a UE pentru Republica Moldova – un plan pentru următorii câțiva ani, în valoare de 1,8 miliarde de euro, care ar trebui să ne ajute economia, dar și alte ramuri”.

Președinta a anunțat că prima tranșă din fondurile europene, în valoare de 1,8 miliarde de euro, este așteptată să fie alocată în perioada martie-aprilie 2025, cel târziu. Aceste resurse financiare vor fi utilizate pentru a gestiona criza energetică și pentru a sprijini dezvoltarea economică a Republicii Moldova, a mai precizat șefa statului.

„Ne dorim dezvoltare economică, pentru că doar așa putem să creștem veniturile cetățenilor și să devenim mai puternici. Iată acest plan urmează să ne susțină în această direcție”.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Uniunea Europeană a aprobat un pachet financiar fără precedent, în valoare de 1,8 miliarde de euro, destinat Republicii Moldova. Planul de creștere economică, care urmează să fie implementat în următorii trei ani, are drept scop accelerarea procesului de aderare la UE. Pachetul va sprijini implementarea reformelor esențiale și va stimula economia națională. Acesta se bazează pe trei piloni: modernizarea infrastructurii, integrarea în Piața unică a UE și implementarea reformelor socio-economice fundamentale. Acesta este cel mai mare sprijin economic acordat Republicii Moldova de la independența sa.

CITEȘTE ȘI:

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult