Integritatea în colaps: mai mulți procurori și judecători, cercetați pentru corupție și îmbogățire ilicită
Sunt chemați să apere legea, să vegheze la dreptate și să inspire încredere prin integritatea lor. Însă, dincolo de solemnitatea robelor și de prestigiul funcției, unii dintre ei aleg să încalce tocmai valorile pe care le reprezintă. Vorbim despre procurorii și judecătorii implicați în dosare penale, acuzați de corupție, îmbogățire ilicită sau de alte fapte reprobabile. Aceste cazuri nu doar aruncă o umbră asupra sistemului judiciar, ci subminează încrederea societății în instituțiile care ar trebui să fie deasupra oricărei suspiciuni.
În 2024, mai mulți procurori au fost investigați pentru îmbogățire ilicită. Într-un caz, Procuratura Anticorupție și CNA au descoperit bunuri și cheltuieli ce depășesc veniturile legale cu 1,2 milioane de lei, în urma perchezițiilor la doi procurori și rudele acestora. În alt caz, o procuroare și soțul ei, șef de post vamal, sunt cercetați pentru deținerea unor bunuri de lux, inclusiv a unui imobil de 12 milioane de lei, care depășesc veniturile declarate. Cei doi neagă acuzațiile.
„În ambele cauze penale, persoanele au fost puse sub învinuire. Cauzele se află la etapa desfășurării urmăririi penale. Acum, cu suportul ARBI, colegii noștri încearcă să concretizeze suma diferenței substanțiale. Respectiv, după ce vor fi finalizate toate aceste investigații, inclusiv cele financiare, procurorii se vor putea pronunța privind terminarea urmăririi penale în privința acestor persoane. Nu au fost suspendate din funcție. Acestor persoane nu le sunt incriminate infracțiuni care ar avea o legătură directă cu activitatea de serviciu”, a declarat Octavian Iachimovschi, adjunct al PA.
Dacă unele anchete sunt încă în desfășurare, pentru alți oameni ai legii, 2024 a adus sentințe. În aprilie, Curtea de Apel Bălți a majorat pedeapsa aplicată fostului judecător Valeriu Ghedreuțan, condamnat pentru corupere pasivă. Inițial, acesta primise șapte ani de închisoare în 2018, dar pedeapsa a fost majorată până la 10 ani, plus o amendă de 200.000 de lei și confiscarea mitei de 6.400 de euro. De asemenea, judecătorul a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 10 ani.
„Cauza este pe rol la Curtea Supremă de Justiție. Partea apărării a contestat, respectiv, decizia urmează să fie. Ce ține de judecător, deși sentința este executorie, având în vedere că a fost pronunțată de Curtea de Apel Bălți, el nu o execută, s-a sustras, a plecat și este dosar de căutare”, a spus Mariana Leahu, adjunct al PA.
Tot anul trecut, a fost condamnată și magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, Maria Tertea. Potrivit materialelor cauzei, Tertea ar fi solicitat 15 mii de dolari de la un agent economic pentru a influența o decizie favorabilă într-un litigiu civil. A fost reținută în momentul în care a primit 11 mii de dolari din suma pretinsă. Într-un alt episod, a cerut 1.000 de dolari pentru a interveni într-un proces penal.
„La momentul actual, sentința este contestată atât de acuzarea de stat, cât și de partea apărării. De către acuzare a fost solicitată pedeapsa cu executare în penitenciar, însă a fost aplicată o pedeapsă condiționată”, a explicat Victor Munteanu, adjunct al PA.
Pe lângă procurori și judecători, mai sunt certați cu legea și demnitarii de rang înalt. Un fost viceprim-ministru și vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență. În 2009 și 2011, acesta a primit 227 de mii de dolari pentru a influența o decizie judiciară. Instanța a dispus confiscarea sumei și menținerea sechestrului pe bunuri.
„Este o sentință contestată la Curtea de Apel. Este pusă pe rol, dacă nu mă înșel, în luna ianuarie- februarie. Respectiv, nu este definitivă și nu își execută pedeapsa. Nu a recunoscut”, a spus Mariana Leahu.
Chiar dacă în acest dosar la Curtea de Apel au fost fixate deja mai multe ședințe, acestea nu au avut o finalitate, întrucât toate au fost amânate.