Justiție

Curtea Constituțională respinge 94 de sesizări privind sancționarea coruperii electorale

Curtea Constituțională a respins 94 de sesizări care vizau verificarea constituționalității prevederilor legale aplicate pentru sancționarea alegătorilor acuzați că și-ar fi vândut votul la alegerile din 2024. Sesizările, depuse între 11 decembrie 2024 și 20 ianuarie 2025, au fost conexate într-un singur dosar.

În motivarea sa, Curtea a stabilit că votul secret și liber exprimat al alegătorilor reprezintă fundamentul alegerilor libere, democratice și al exercitării dreptului de vot. Practici precum coruperea alegătorilor sau vânzarea voturilor sunt incompatibile cu principiile unei alegeri democratice. Potrivit Înaltei Curți, aceste practici subminează conceptul votului liber exprimat de cetățeni în procesul de alegere a organelor reprezentative și compromit competiția electorală, care ar trebui să se desfășoare pe baza ideilor și programelor politice ale partidelor și candidaților.

Curtea a reiterat, totodată, că sancționarea coruperii alegătorilor are drept scop protejarea integrității și caracterului democratic al proceselor electorale, prin garantarea exercitării necondiționate a drepturilor electorale. CC a reamintit, de asemenea, că stabilirea infracțiunilor și a sancțiunilor aferente intră în competența exclusivă a Parlamentului, fiind fundamentate pe considerente de politică penală.

Decizia Curții Constituționale este definitivă, intră în vigoare la data adoptării, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reamintim că sancțiunile pentru coruperea electorală, introduse în Codul contravențional la mijlocul lunii august 2024, au fost aplicate pentru prima dată la alegerile prezidențiale și la referendumul republican privind aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit autorităților, modificările legislative au vizat combaterea tentativelor de corupere a alegătorilor, inclusiv cele atribuite „grupului organizat Șor”, susținut de Kremlin, care ar fi pus la cale o amplă acțiune de influențare ilegală a rezultatelor scrutinelor din toamna anului trecut. Peste 130.000 de persoane sunt suspectate că și-ar fi vândut votul sau ar fi participat la coruperea alegătorilor. Amenzile pentru aceste fapte sunt cuprinse între 25.000 și 37.500 de lei.

Juristul Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a declarat anterior pentru Teleradio-Moldova că numărul mare de sesizări depuse într-un interval scurt la Curtea Constituțională ridică suspiciuni de coordonare. „Se încearcă eventual tergiversarea acestor procese, pentru că vorbim despre sancționarea persoanelor implicate fie în manipularea de voturi, fie în convingere nesănătoasă să votăm. Dacă ne uităm la contextul 2023 și la toate forțele obscure care încearcă să deraieze Republica Moldova de la parcursul european, nu exclud că este și un asemenea scenariu”.

Opinii similare au fost exprimate și de deputatul PAS Igor Chiriac, care a sugerat că acțiunile ar putea avea drept scop întârzierea soluționării cauzelor în instanță. Detalii - AICI.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult