Social

Căminele studențești, afectate de criza energetică: vor fi majorate tarifele

Criza energetică își face simțite efectele și în rândul studenților cazați în cămine. Administrația Centrului de Excelență în Construcții din capitală efectuează în prezent calculele pentru a vedea cu cât va crește tariful. Nemulțumiți că vor trebui să plătească mai mult, tinerii spun că vor încerca să facă față. Totuși, administrația instituției este în căutarea unor soluții pentru a reduce din cheltuielile pentru energie.

În cele trei cămine sunt cazați peste 450 de elevi. Adriana Budeci este elevă în anul trei la Centrul de Excelență în Construcții. Deși beneficiază de bursă, creșterea tarifelor îi pune presiune pe buget, iar ajutorul financiar din partea părinților devine indispensabil pentru a acoperi cheltuielile zilnice.

Pe noi ne afectează foarte tare această criză energetică din motivul că și căminele s-au scumpit. Cândva noi achitam 2 700 de lei pe al doilea semestru. Acum se spune că o să majoreze și trebuie să așteptăm recalculul”, susține eleva.

Un alt elev a spus că, deși creșterea prețurilor este o provocare, consideră că situația poate fi gestionată: „Căminele sunt destul de bune, avem apă caldă și căldura în cameră. Prețurile cresc peste tot, chiar și în localitatea mea. O să fie mai greu, dar ce să facem? Ne adaptăm”.

Administrația instituției susține că taxele de cazare vor fi majorate din cauza creșterii costurilor pentru energie și pentru alte utilități. În prezent, elevii achită 450 de lei pe lună.

Taxa se va majora cu siguranță. O să discutăm la Consiliul de Administrație și o să propunem o taxă majorată din motiv că s-au scumpit lumina și alte servicii comunale. Elevii veniți din familii vulnerabile, incomplete și orfani beneficiază de servicii gratuite și cazare în cămin”, a relatat directoarea adjunctă pe educație a instituției, Elena Nicolaev.

Pentru a reduce consumul, administratorii căminelor au implementat o serie de măsuri, precum deconectarea luminilor în timpul zilei și al nopții sau utilizarea rațională a apei.

Beneficiază de baie, bucătărie, lavoar, avem unde să spălăm hainele elevilor și unde să le uscăm. Baia o avem pe grafic. Discutăm cu elevii să folosească în mod rațional apa. La energia electrică tot economisim, dimineața, când ei pleacă la ore, noi deconectăm lumina, iar când se întorc o conectăm înapoi”, a relatat administratoarea unui cămin, Corina Badea.

Noi avem baterii solare amplasate pe acoperișul căminului de vreo șase ani. În acest moment, nu produc apă caldă din cauza timpului de afară. Cum este puțin soare, dăm apă caldă de acolo și o economisim pe aceasta, pe care o avem cu plată de la Termoelectrica”, susține administratorul unui cămin, Vasile Latu.

Pentru reducerea costurilor pentru energie, administrația instituției are planificate mai multe proiecte.

Una dintre măsuri a fost instalarea punctelor termice în toate blocurile instituției. Ne propunem și instalarea unui sistem de încălzire prin geotermale, asta este un proiect pentru anul acesta”, a spus directoarea Centrului de Excelență în Construcții, Lucia Țurcan.

La Centrul de Excelență în Construcții își fac studiile peste 1500 de elevi.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult