Ombudsmanul Ceslav Panico: Prin refuzul de a accepta ajutor, Tiraspolul încalcă drepturile fundamentale ale omului
Oficiul Avocatului Poporului monitorizează îndeaproape situația din regiunea transnistreană, afectată de criza energetică provocată de refuzul concernului rus Gazprom de a furniza gaze naturale Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ombudsmanul Ceslav Panico pentru Teleradio-Moldova, după ce pretinsul reprezentant pentru drepturile omului din regiunea transnistreană, Veaceslav Kosinski, a acuzat autoritățile de la Chișinău de „acțiuni politice” ce ar încălca drepturile omului și ar duce la „o tragedie umanitară”. Panico a confirmat primirea scrisorii lui Kosinski și a precizat că va analiza cu atenție conținutul acesteia, însă a calificat limbajul folosit de pretinsul ombudsman de la Tiraspol drept „inacceptabil”.
„Este inacceptabil un astfel de limbaj folosit de așa-numitele instituții din stânga Nistrului. Noi monitorizăm situația încă din decembrie. Știm efortul depus de Guvernul de la Chișinău. Totodată, vom analiza mai în detaliu atât scrisoarea, cât și eforturile depuse și vom cere mai multe informații din partea stângă a Nistrului, să vedem ce încălcări mai exact au identificat așa-numitele instituții de protecție a drepturilor omului din stânga Nistrului”, a declarat ombudsmanul pentru Teleradio-Moldova.
Cum sunt afectate penitenciarele, școlile și spitalele din regiune de criza energetică
Criza energetică a afectat direct școlile, spitalele și așa-zisele instituții penitenciare din regiunea transnistreană, a declarat Avocatul Poporului Ceslav Panico. Potrivit acestuia, deținuții din penitenciarele ilegale din stânga Nistrului ar fi fost adunați în spații mai mari, unde sunt folosite sobe și alte soluții alternative de încălzire.
„Avem informații că, spre exemplu, au fost grupate mai multe persoane în spații mai mari, se folosesc de sobe, chestii alternative de încălzire. Nu știm pe cât timp vor fi suficiente atât lemnele, cât și aceste posibilități, dar, deocamdată, este greu să identificăm mai multe detalii în acest sens.”
În ceea ce privește posibilitatea Tiraspolului de a asigura accesul locuitorilor la servicii medicale, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a declarat că, deocamdată, nu există claritate în ceea ce privește resursele, personalul medical și capacitățile spitalelor din regiune de a face față cerințelor.
Ombudsmanul a criticat, în acest context, refuzul așa-ziselor autorități din regiune de a accepta ajutorul Chișinăului, care s-a oferit să transfere pacienții vulnerabili și copiii în spitale din capitală.
„Încalcă dreptul la libera circulație, dreptul la sănătate. Mașinile de urgențe ar trebui să fie libere, să nu fie afectate de politic, ar trebui să aibă acces liber în regiune”.
Oficiul Avocatului Poporului continuă să monitorizeze atent și situația din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, unde lecțiile se desfășoară în mare parte online, din cauza întreruperilor frecvente de energie electrică. Ombudsmanul Ceslav Panico a criticat obstacolele impuse de așa-numitele autorități de la Tiraspol în ceea ce privește dreptul la educație și a cerut implicarea pretinsului ombudsman din stânga Nistrului pentru a facilita accesul la ajutorul umanitar și resursele necesare pentru asigurarea încălzirii școlilor, oferite de Guvernul de la Chișinău.
„Este regretabil că politicul s-a implicat. Lipsa accesului din partea regiunii transnistrene afectează dreptul fundamental la educație. Aici ar trebui să se implice așa-numitul ombudsman din stânga Nistrului și instituții, să faciliteze accesul sau cel puțin transportarea ajutorului umanitar, a sistemelor de încălzire a școlilor”.
Panico a precizat că mai multe organizații oferă servicii de alimentație și adăpost temporar pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Deși conform evaluărilor ONU, situația nu a atins încă nivelul unei crize umanitare, Avocatul Poporului a declarat că monitorizează continuu situația pentru a preveni agravarea crizei în regiune.
CITEȘTE ȘI: