Criza energetică // Oamenii au ieșit la proteste în regiunea transnistreană. Reacția Chișinăului: „Fac parte din agenda deja cunoscută de a crea tensiuni și escalada situația”
Mai mulți locuitori din regiunea transnistreană protestează în apropierea punctelor de trecere spre partea dreaptă a Nistrului, inclusiv la ieșirea din Bender spre Chișinău, la Rîbnița și Dubăsari. Protestatarii acuză autoritățile de la Chișinău că ar împiedica livrările gazelor naturale în regiune, situație care ar fi dus la un presupus blocaj energetic și social. Chișinăul respinge acuzațiile și spune că manifestațiile „fac parte din agenda deja cunoscută de a crea tensiuni și escalada situația de securitate”.
„Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa zisele autorități dirijate de Moscova”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Am solicitat o reacție și de la Biroul politici de reintegrare, însă până la publicarea subiectului nu am primit un răspuns.
În contextul crizei energetice din regiunea transnistreană, situația rămâne tensionată, iar disputele dintre Chișinău și Tiraspol continuă. Livrările de gaze naturale către regiunea separatistă au fost sistate de Gazprom la începutul acestui an, generând o criză care a afectat populația, infrastructura socială și serviciile esențiale.
Deși Chișinăul a propus în repetate rânduri ajutoare umanitare, inclusiv pentru spitale și școli, Tiraspolul le-a respins. În ciuda acestor refuzuri, autoritățile din Republica Moldova susțin că sunt gata să colaboreze pentru a sprijini populația afectată din stânga Nistrului.
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a declarat recent că sunt în desfășurare negocieri pentru achiziția gazelor naturale prin intermediul Moldovagaz, recunoscând că aceasta este „singura soluție fiabilă” pentru a asigura necesarul de energie al regiunii. L-am contactat pe șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru un comentariu. Acesta a răspuns: „Nu comentez nimic, deocamdată. Noi lucrăm, când vor fi rezultate, vom comunica”.
În același timp, oficialii moldoveni resping acuzațiile de blocaj, și califică retorica Tiraspolului drept „narațiuni false”.
Potrivit lui Krasnoselski, regiunea mai dispune de rezerve de gaze pentru câteva zile, iar stocurile de cărbune utilizate la Centrala de la Cuciurgan sunt estimate să ajungă până pe 16-17 februarie.