Social

Jurnalistă: protestele de la linia administrativă, o încercare de a destabiliza și înrăutăți relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului

Mitingurile desfășurate în această dimineață la linia administrativă cu regiunea transnistreană au fost, cel mai probabil, organizate de regimul de la Tiraspol, a declarat jurnalista și cofondatoarea platformei zonadesecuritate.md, Irina Tabaranu, pentru Teleradio-Moldova. Scopul acestora ar fi destabilizarea situației în Zona de Securitate și înrăutățirea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit Irinei Tabaranu, la mitingul de la Rîbnița ar fi participat, în mare parte, angajați ai Uzinei Metalurgice, care s-a închis la scurt timp după ce Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiune. Participarea acestora arată că protestele nu au fost spontane, ci organizate de administrația locală, consideră jurnalista.

„Am mai avut anterior astfel de evenimente în care am descoperit că nu sunt organizații așa-zise neguvernamentale, dar organizații pe lângă președintele așa-zis Vadim Krasnoselski. Urmează să investigăm încă cine s-a adunat azi în toate acele puncte în care s-au adunat oamenii, dar cel puțin la Rîbnița este confirmat că sunt angajați ai Uzinei.”

La Dubăsari, organizarea mitingurilor ar fi început încă de aseară, iar participanții ar fi fost mobilizați din rândul angajaților întreprinderilor bugetare, care au fost trimiși în concedii forțate. Tabaranu susține că pancartele utilizate în cadrul protestelor de astăzi sunt identice cu cele folosite în ianuarie-februarie anul trecut, când au avut loc manifestații împotriva taxelor vamale impuse de Chișinău pentru întreprinderile din regiunea transnistreană.

Jurnalista consideră că scopul principal al acestor acțiuni este de a destabiliza situația în Zona de Securitate, în contextul unei crize energetice prelungite pe malul stâng al Nistrului.

„Dacă aceste proteste ar fi fost reale, oamenii s-ar fi adunat pentru a protesta împotriva administrației separatiste, care a dus situația până la punctul în care deja de trei săptămâni nu sunt gaze și căldură în stânga Nistrului. Anterior, și autoritățile de la Chișinău au anticipat că vor fi proteste în Zona de Securitate, pentru a înrăutăți relațiile între cele două maluri ale Nistrului și pentru a întări această concepție că Republica Moldova este vinovată de această criză”.

Amintim că mai mulți oameni s-au adunat, în această dimineață, la ieșirea din orașele Bender, Rîbnița și la ieșirea din orașul Dubăsari cu pancarte în care acuzau Chișinăul de criza energetică din regiune. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile: „Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa-zisele autorități dirijate de Moscova”. Detalii - AICI.

Reamintim în acest context că livrările de gaze naturale către Republica Moldova au fost sistate de Gazprom la începutul acestui an. Decizia concernului rus de a lăsa regiunea transnistreană fără gaze naturale a dus la o criză care a afectat populația, infrastructura socială, precum și serviciile esențiale. Deși Chișinăul a propus în repetate rânduri ajutoare umanitare, inclusiv pentru spitale și școli, Tiraspolul le-a respins. În ciuda refuzurilor constante, autoritățile constituționale au dat asigurări că sunt gata să colaboreze pentru a sprijini populația afectată din stânga Nistrului.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult