Justiție

La Chișinău a fost semnată declarația privind cooperarea dintre CSM din Republica Moldova și România

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova și reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii din România, aflați în vizită la Chișinău, alături de directorul Institutului Național al Magistraturii din România, Simona-Camelia Marcu, au adoptat astăzi o declarație comună ce marchează un nou pas în colaborarea dintre cele două țări în domeniul justiției.

CSM
Sursa: CSM

Declarația subliniază punctele esențiale discutate în cadrul vizitei și reflectă angajamentele celor două consilii de a coopera pentru îmbunătățirea actului de justiție, se menționează într-un comunicat al CSM de la Chișinău.

Unul dintre punctele-cheie ale Declarației comune se referă la consolidarea statutului judecătorilor din Republica Moldova. Participanții au subliniat necesitatea îmbunătățirii drepturilor salariale ale judecătorilor pentru a atrage și păstra profesioniștii în domeniu.

Un alt reper este normarea volumului de muncă al judecătorilor. S-a propus dezvoltarea unui instrument pentru măsurarea activității magistraților în raport cu complexitatea dosarelor și suplimentarea personalului auxiliar pentru a sprijini judecătorii în activitatea lor.

Reprezentanții consiliilor au subliniat și importanța armonizării legislației din Republica Moldova cu standardele europene și au discutat despre sprijinul României în acest proces, bazându-se pe experiența sa în domeniu, se menționează în comunicatul CSM.

Evenimentele din 24 ianuarie, organizate în cadrul vizitei delegației de la București, s-au desfășurat într-un moment simbolic – aniversarea a 166-a de la Unirea Principatelor Române. Ele au debutat cu depunerea de flori la monumentul lui Vespasian Erbiceanu, personalitate marcantă din istoria justiției Basarabiei, primul președinte al Curții de Apel Chișinău, care a decretat limba română ca limbă oficială în instanțele judecătorești.

Citește mai mult