Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni - singura instituție din țară unde este implementată educația incluzivă
De mai bine de un deceniu, a reușit să schimbe viața multor copii, iar comunitatea școlară a înregistrat un nivel înalt de creștere a toleranței la diversitate. Vorbim despre Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni, unde a fost creată Unitatea de Educație Incluzivă, un serviciu de suport educațional unic pentru sistemul de învățământ din țară. Aici, 25 de copii cu dizabilități severe învață alături de semenii lor, beneficiind de sprijin educațional adaptat. Spațiile moderne, dotate cu tehnologii avansate, destinate stimulării senzoriale și relaxării, facilitează procesul de învățare.
Mariana Toma din orașul Ialoveni este mama unui băiat în vârstă de 14 ani, diagnosticat cu autism. La început s-a confruntat cu diverse provocări, iar deja de opt ani, Daniel frecventează unitatea de educație incluzivă din cadrul instituției, unde învață după un program special.
„De la început spunea doar câteva fraze, nu prea vorbea. Cu anii, a început să aibă mai multă răbdare, să vorbească, să scrie, să citească. Îi place foarte mult educația muzicală și educația fizică, cântă cu vocea foarte bine. Este un copil foarte bravo, mă mândresc cu el. Am dori ca aceste centre să fie în fiecare raion”, susține mama băiatului.
Alina Arcan a venit din Nisporeni, iar în prezent locuiește în Ialoveni. Copilul său, Alexandru, frecventează unitatea de educație incluzivă din liceu de la 1 septembrie anul trecut. Femeia este zi de zi alături de copii, activând în cadrul unității. Aceasta spune că a căutat o școală adaptată la necesitățile copilului timp de mai mulți ani, iar aici a ajuns la recomandarea unor medici.
„Lipsa specialiștilor este cea mai mare criză în toată Moldova, nu doar aici. Noi am început să căutăm prin raioanele mai apropiate: Nisporeni, Călărași, Ungheni, însă nici o instituție nu este adaptată la copiii cu cerințe speciale. Specialiștii la care am mers în Chișinău ne-au recomandat doar această școală. Acești copii au nevoie ca și părinții să fie implicați la maxim”, a relatat Alina Arcan.
Victoria Trușchin este mama unei fetițe de 11 ani, diagnosticată cu tonus muscular scăzut. Olguța învață în clasa a IV-a, iar zilnic face naveta din localitatea Suruceni. Aici copila primește asistență, astfel procesul de învățare devine mai ușor.
„Copilul s-a integrat ușor, acest centru a fost binevenit. Specialiștii sunt foarte buni, vedem schimbări majore: se dezvoltă, citim pe silabe, scriem”, susține mama fetiței.
Unitatea de Educație Incluzivă dispune de săli moderne dotate cu echipamente și de o cameră senzorială, care ajută copiii să-și dezvolte abilitățile și să se relaxeze.
„Este benefică pentru toată lumea, în special, pentru copiii din spectrul autismului. Menirea ei este de a stimula senzorialul, de a liniști și relaxa. Copiilor le place să vină aici, pentru ei este ca o recompensă să vină în camera senzorială”, susține logopedul Inga Cernat.
Directoarea liceului, Vera Balan, susține că astfel de servicii trebuie create în toate raioanele țării.
„Suntem foarte deschiși pentru a disemina în primul rând experiența pe care o avem. Serviciu pe care îl are liceul nostru este unic și am fi foarte bucuroși dacă astfel de servicii ar fi deschise la nivel de țară. Cunoaștem inițiativele extraordinare a Ministerului Educației de a crea în următorii ani Unități de Educație Incluzivă în diferite instituții. Suntem deschiși să prezentăm experiența pe care am învățat-o pas cu pas de-a lungul anilor. Avem mai mult de 10 ani de incluziune a copiilor cu necesități speciale și credem că este o experiență valoroasă”, a spus directoarea Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă”, Vera Balan.
Ministerul Educației a anunțat că în 2025 trei instituții de învățământ din Republica Moldova vor fi modernizate și dotate corespunzător pentru a facilita integrarea copiilor cu dizabilități severe, devenind unități de educație incluzivă. Obiectivul se regăsește în prioritățile Ministerului pentru acest an.