Externe

Corespondență Dan Alexe // Președinția Poloniei și în sfârșit o agendă pro-UE

„Viitorul nostru este în mâinile noastre, nu în ale chinezilor sau americanilor, și n-ar trebui să ne fie frică”, este ceea ce a declarat în fața Parlamentului European prim-ministrul polonez Donald Tusk, atunci când a prezentat prioritățile țării sale pentru cele șase luni ale președinției poloneze a Consiliului UE. Sub motto-ul „Securitate - Europa!”, Varșovia a ales să pună securitatea și apărarea în fruntea agendei sale europene. Președinția UE a Poloniei din prima jumătate a anului 2025 se va concentra pe integrarea Ucrainei și extinderea UE, pe consolidarea UE-SUA, reconstruirea Ucrainei după război și asigurarea securității energetice în UE.

Atât premierul Donald Tusk, cât și președintele polonez Andrzej Duda au anunțat că o prioritate-cheie a președinției Poloniei la UE la începutul anului 2025 va fi integrarea europeană a Ucrainei și menținerea unei politici de „uși deschise către Europa” pentru noii membri.

„Întrebarea cum să acționeze pentru ca Ucraina să supraviețuiască nu numai agresiunii teribile a Rusiei, cu care se confruntă în prezent, ci și cum să acționeze pentru ca Ucraina să fie acceptată în UE cât mai curând posibil, a fost ridicată în mod repetat”, a spus Duda.

Alți lideri, inclusiv președintele Estoniei, care vor colabora cu Polonia, au făcut ecou apelului pentru sprijinirea Ucrainei și pentru a face eforturi pentru extinderea UE pentru a include Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest.

Uniunea Europeană a acordat statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova în iunie 2022, iar liderii UE au convenit în decembrie anul trecut să deschidă discuțiile de aderare cu cei doi membri aspiranți.

Polonia va prezida Consiliul UE între ianuarie și iunie 2025, preluând președinția de șase luni a Ungariei.

Premierul maghiar și diplomatul de vârf al Budapestei, Peter Szijjarto, și-au frustrat în mod repetat colegii europeni, obstrucționând asistența pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei, dar și susținând că înarmarea Kievului va duce la „escaladarea” și prelungirea războiului.

După ce Viktor Orban, devenit oaia neagră a UE, a atacat în mod regulat „birocrații din Bruxelles”, președinția poloneză vine ca o restabilire a normalității în UE.

Dan Alexe

Dan Alexe

Autor

Citește mai mult