Ungaria a blocat declarația comună a UE privind nerecunoașterea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Belarus
Reprezentanții Ungariei au blocat o declarație comună a țărilor UE privind nerecunoașterea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Belarus, menționează Radio Europa Liberă, duminică, 26 ianuarie, citând surse din Bruxelles. Din cauza lipsei de semnături din partea Ungariei, Uniunea Europeană nu a putut publica declarația comună a celor 27 de membri ai săi. În schimb, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere, Marta Kos, au publicat declarația lor, scrie DW.
În document se precizează, în special, că alegerile din 26 ianuarie nu au fost „nici libere, nici corecte” și că poporul belarus „merită să aibă un cuvânt real de spus în ceea ce privește persoana care își va guverna țara”.
„Reprimarea nemiloasă a drepturilor omului, restricțiile privind participarea politică și accesul la mass-media independentă în Belarus au lipsit procesul electoral de orice legitimitate”, au subliniat Kallas și Kos.
Oficialii susțin că Bruxelles-ul va continua să impună restricții regimului belarus „oferind în același timp sprijin financiar societății civile, forțelor democratice belaruse în exil și culturii belaruse”.
Citește și: Eurodeputații solicită țărilor UE să nu recunoască legitimitatea alegerilor prezidențiale din Belarus
Lukașenko - reales pentru al șaptelea mandat prezidențial în Belarus
Alegerile prezidențiale au avut loc în Belarus pe 26 ianuarie. Șeful Comisiei Electorale Centrale (CEC), Igor Karpenko, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că 86,82% dintre alegători au votat pentru Alexandr Lukașenko, în vârstă de 70 de ani, reales pentru al șaptelea mandat.
Liderul Partidului Liberal Democrat, Oleg Gaidukevici, potrivit datelor oficiale, a primit 2,02% din voturi, în timp ce președintele Partidului Republican al Muncii și Justiției, Alexander Khizhnyak - 1,74%. Șeful Partidului Comunist din Belarus Serghei Sirankov are 3,21%, în timp ce antreprenorul individual Anna Kanopatskaya - 1,86%.
Mass-media independentă este exclusă din Belarus și recunoscută ca fiind extremistă acolo. Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus, 42 de reprezentanți ai mass-media sunt în detenție.
Alegătorii au fost supravegheați de poliția prezentă la secțiile de votare. Cabinele de vot au fost deschise. Buletinele de vot nu puteau fi fotografiate și puteau fi amendate.
Ministrul de externe al Germaniei: „Poporul belarus „nu a avut de ales”
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat în ziua alegerilor prezidențiale din Belarus că poporul belarus „nu a avut de ales”. „Aceasta este o zi amară pentru toți cei care luptă pentru libertate și democrație acolo. În loc de alegeri libere și corecte și de o viață fără frică și arbitrar, ei se confruntă în fiecare zi cu suprimarea, represiunea și încălcarea drepturilor omului”, a scris șefa diplomației germane pe platforma X.