Externe

Criza energetică din R. Moldova, pe agenda miniștrilor de Externe ai UE

Criza energetică din Republica Moldova va fi abordată astăzi, 27 ianuarie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, care se desfășoară la Bruxelles, anunță diplomația de la București. În cadrul reuniunii, miniștrii Afacerilor Externe din statele membre UE vor discuta despre sprijinul acordat Republicii Moldova în contextul provocărilor energetice actuale. Subiectul face parte din punctul dedicat afacerilor curente, care vizează și evoluțiile din Georgia.

Pe agenda Consiliului Afaceri Externe mai figurează și alte subiecte importante, precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu și relațiile UE-SUA. În cadrul dezbaterilor, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, va interveni prin videoconferință pentru a prezenta situația actuală din Ucraina.

De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, participă la reuniune și va susține sprijinirea partenerilor din vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, în fața provocărilor curente.


Cum funcționează Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene

Consiliul Afaceri Externe (CAE) reprezintă unul dintre principalele organisme decizionale ale Uniunii Europene, responsabil de coordonarea și implementarea acțiunilor externe ale UE. Acesta abordează domenii precum politica externă, apărarea și securitatea, comerțul, cooperarea pentru dezvoltare și ajutorul umanitar.

Componența și organizarea Consiliului

CAE este format din miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre ale UE. În funcție de subiectele de pe ordinea de zi, Consiliul include și miniștri cu alte responsabilități:

De obicei, Consiliul se reunește cel puțin o dată pe lună și este prezidat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult