Soluții pentru criza din stânga Nistrului: gaze pe împrumut și 30 de milioane de euro de la UE
Uniunea Europeană va sprijini financiar Republica Moldova pentru a atenua impactul crizei energetice generate de întreruperea livrărilor de gaze naturale din partea gigantului rus Gazprom. Pachetul de ajutor cuprinde trei componente, a anunțat premierul Dorin Recean. Obiectivul acestuia este să pună capăt imediat crizei energetice, să ofere sprijin cetățenilor și să consolideze reziliența pe termen lung a sectorului energetic național. „În esență, UE salvează din nou Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul într-o conferință de presă.
Ce prevede pachetul de sprijin al UE
Intervenție imediată: Astăzi, Republica Moldova va aproba un împrumut de trei milioane de metri cubi de gaze regiunii din stânga Nistrului, pentru a menține presiunea necesară în sistemul de gaze. Această măsură oferă un răgaz până la 31 ianuarie 2025, a precizat premierul.
Intervenție de urgență: În perioada 1-10 februarie, Uniunea Europeană va acorda un grant de 30 de milioane de euro pentru achiziția de gaze naturale, care vor fi utilizate inclusiv pentru producerea energiei electrice pentru malul drept al Nistrului la prețuri anti-criză.
„Și după 10 februarie, autoritățile au susținerea financiară a UE, pentru ca, pe de o parte, livrările de gaze să presupună și producerea de energie electrică la prețurile pre-criză pentru malul drept, dar și asigurarea cu energie pe malul stâng. În plus, vor fi discutate anumite relații și condiționalități.”
Pe termen lung, UE și Guvernul Republicii Moldova lucrează la un plan complex de reziliență energetică pentru următorii doi ani, a precizat premierul Dorin Recean. Acesta are două componente și include investiții în producerea și distribuirea energiei electrice, pentru a asigura independența energetică a țării și pentru a reduce tarifele la energie. Detalii cu privire la acest program urmează să fie prezentate în următoarele săptămâni, a spus șeful Guvernului.
„Comisia Europeană s-a angajat să fie parte a acestui pachet de grant care urmează să fie oferit de UE, în cazul în care cei din stânga Nistrului vor accepta. În cazul în care nu vor accepta, vor trebui să recupereze aceste 3 milioane de metri cubi sau să le plătească. Noi le oferim aceste soluții, așa cum am oferit și anterior. Până la acest moment, soluțiile au fost refuzate. Mai oferim o soluție suplimentară.”
Precizăm că pretinsele autorități de la Tiraspol au solicitat astăzi Chișinăului cu împrumut un volum de trei milioane de metri cubi de gaze pentru a acoperi necesitățile regiunii transnistrene. Între timp, presa rusă a scris pe surse că regiunea transnistreană ar purta negocieri cu două companii din Ungaria care ar urma să livreze gaz pe malul stâng. Comentând această informație, premierul a explicat:
„Guvernul de la Chișinău nu duce negocieri cu cineva și nici nu intermediază vreo tranzacție. Atât Guvernul, cât și instituțiile statului sunt obligate să verifice legalitatea legislației locale și internaționale a contractelor care sunt prezentate. Anterior, au fost prezentate niște contracte pe care Guvernul de la Chișinău le-a invalidat din considerente de nerespectare a normelor de conformitate. La această etapă, din ce cunoaștem, Moldovagaz a fost solicitată de o companie din Ungaria, MOLL, care a solicitat să treacă procedura de cunoaștere a clientului. Este un lucru standard. Astăzi, a fost prezentat un proiect standard de contract. Alte detalii nu le cunoaștem. În momentul în care vom cunoaște, vom oferi transparență și decizia Guvernului dacă aceste contracte sunt sau nu conforme.”
Amintim că, după mai multe săptămâni în care a respins categoric propunerile Chișinăului de ajutor și asistență, pretinsa administrație de la Tiraspol a făcut săptămâna trecută un pas înapoi și a declarat că este gata să achiziționeze gaze naturale prin intermediul companiei Moldovagaz. Așa-zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a recunoscut că este singura soluție fiabilă pentru a asigura cu lumină, căldură și gaze locuințele oamenilor și infrastructura socială.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat, la emisiunea „Scaner” de la Moldova 1, că în regiunea transnistreană a mai rămas gaz doar pentru câteva zile, iar cărbunele pentru producția energiei electrice va fi suficient cel mult pentru două săptămâni. De aceea, spune oficialul, o soluție pentru criza energetică trebuie găsită „în cel mai scurt timp”, „fără a ține cont de faptul dacă Rusia va relua livrările de gaze în regiune”.