Economic

Criza energetică pune presiune pe bugetele locale: Proiectele de infrastructură și dezvoltare ar putea fi amânate

Majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale împovărează bugetele locale și ar putea pune pe pauză unele proiecte de infrastructură și de dezvoltare locală, atenționează unii primari. Deși aplică măsuri de economisire a consumului, cheltuielile de întreținere a instituțiilor finanțate din bugetele locale aproape că s-au dublat. Prin urmare, bugetele vor trebui ajustate, iar banii realocați pentru necesități urgente. Edilii cer Guvernului compensarea cheltuielilor majorate.

În comuna Gangura, raionul Ialoveni, majorarea tarifelor la resursele energetice ar putea duce la cheltuieli suplimentare de circa 600.000 de lei, deși sunt aplicate deja măsuri de economisire, inclusiv limitarea iluminatului public. Edilul Marcel Bobeica observă că autoritățile centrale nu au anunțat deocamdată măsuri concrete, deși aleșii locali au purtat discuții cu Ministerul Finanțelor.

Am fost asigurați că o analiză detaliată va fi realizată în lunile februarie și martie, pentru a evalua posibilitățile de ajutor. Cu toate acestea, măsuri concrete nu au fost anunțate până acum.

În lipsa unor compensări din bugetul de stat, 2025 va fi un an foarte dificil pentru administrațiile publice locale, avertizează primarul.

Ne bazăm pe compensările din partea statului pentru instituții precum grădinițele de copii și altele. Altfel, vom fi nevoiți să redirecționăm fonduri de la alte proiecte pentru a acoperi cheltuielile cu energia electrică. Nu aș spune că vor fi puse pe pauză, dar vom fi nevoiți să facem ajustări în buget.

Primarul orașului Drochia, Nina Cereteu, spune și ea că autoritățile locale nu au primit deocamdată nicio susținere concretă din partea celor centrale, deși au solicitat, inclusiv prin intermediul Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, sprijin pentru întreprinderile municipale.

De exemplu, întreprinderea municipală „Apă-Canal Drochia” a avut nevoie de 1.900.000 de lei în anul 2024 pentru achitarea serviciilor de energie electrică. Pentru anul 2025, ei au calculat că vor avea nevoie de 3.700.000 de lei, aproape dublu față de anul precedent”, explică Nina Cereteu.

Ea nu exclude că va fi nevoită să stopeze temporar proiectele de infrastructură locală, inclusiv cele din Programul guvernamental „Satul European”.

Contribuțiile la proiectele din cadrul „Satului European” sunt asigurate pentru moment, dar există incertitudine privind evoluția situației economice. Situația este imprevizibilă, iar capacitatea de planificare pentru o perioadă mai lungă este limitată”, precizează Nina Cereteu.

Și în comuna Sărata-Galbenă, raionul Hâncești, proiectele de infrastructură și de dezvoltare ar putea fi sistate temporar pentru a asigura funcționarea instituțiilor publice locale, inclusiv două grădinițe, un centru social pentru copii vulnerabili, un post de pompieri și două stadioane. „Bugetul pentru 2025 a fost planificat pe baza tarifelor de anul trecut, dar majorările recente fac cheltuielile greu de gestionat fără ajustări. Fără soluții concrete, va trebui să redirecționăm fondurile destinate dezvoltării pentru a asigura funcționarea acestor instituții”, precizează primarul Mihail Lozovoi.

Unii primari sunt mai optimiști și se declară convinși că Guvernul va identifica soluții și va compensa cheltuielile suplimentare.

Avem o confirmare că în aprilie va fi o rectificare a bugetului și vor fi realocate resurse financiare pentru a compensa creșterea acestor prețuri. Zic eu că ne va reuși, pentru că suntem la început de an bugetar, resursele financiare, bugetare alocate pentru anul 2025 sunt suficiente, chiar și la aceste prețuri o să ieșim din iarnă”, spune primarul localității Colibași, raionul Cahul, Ion Dolganiuc.

Resursele actuale s-ar putea epuiza în primele luni ale anului. Cred că Guvernul va reuși să găsească soluții și să răspundă cerințelor cetățenilor. S-a convenit să ne întâlnim lunar sau o dată la două luni pentru a monitoriza progresul și pentru a găsi soluții la nivel local și național. Deocamdată, rămâne să vedem cum evoluează situația în teritoriu și să reacționăm în funcție de nevoile și cerințele autorităților locale”, afirmă primarul orașului Ștefan-Vodă, Vladislav Cociu.

Creșterea tarifelor la energie ar putea împovăra și bugetul municipiului Chișinău. Cheltuielile suplimentare ar putea ajunge la aproximativ 400 de milioane de lei. Primarul de Chișinău, Ion Ceban, a solicitat autorităților centrale să compenseze facturile majorate la transportul și iluminatul public din oraș, estimate la 180 de milioane de lei.

În reacție, reprezentanții Guvernului au precizat că vor examina solicitarea scrisă a Primăriei Chișinău, însă menționează că „lipsa unei planificări bugetare responsabile la nivel local nu poate fi compensată exclusiv din bugetul de stat”.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult