Justiție

Raportul PA arată sechestre record și condamnări. Dragalin își apără instituția: Nu știu care e problema pe care încercăm să o rezolvăm

La o zi după ce ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a propus fuzionarea procuraturilor specializate, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a prezentat raportul de activitate al instituției pentru anul 2024. Deși nu sunt realizări spectaculoase, PA a demonstrat o mai mare transparență și responsabilitate, iar numărul de dosare trimise în instanță și sentințele cu executare sunt indicatori calitativi importanți, susțin experții în anticorupție.

Procuratura Anticorupție raportează:

Deși raportul nu prezintă realizări spectaculoase, PA nu i se pot reproșa eșecuri grave, consideră experta în anticorupție Mariana Kalughin. Aceasta menționează că, prin acest raport, instituția dă dovadă de transparență și o mai mare responsabilitate față de public. „Ceea ce bucură, în mod special, sunt progresele legate de indicatorii calitativi ai activității, reflectate în creșterea numărului de dosare ajunse în instanță și, mai ales, în sentințele care prevăd executarea reală a pedepselor ce țin de închisoare.”

În ceea ce privește criticile venite din partea politicienilor, Kalughin susține că acestea sunt de natură exclusiv politică și că Procuratura Anticorupție și-a îndeplinit corect rolul în perioada electorală. „Așa cum am observat și din mesajul președintelui Parlamentului, s-a reproșat Procuraturii Anticorupție că a fost doar un observator în cadrul alegerilor. Însă acesta este, de fapt, rolul organelor de drept – să nu se implice în competiția electorală și să nu avantajeze vreun concurent.”

Veronica Dragalin: „Nu îmi este clar care e problema pe care încercăm să o rezolvăm”

În cadrul conferinței de prezentare a raportului, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a comentat și propunerea ministrei Justiției de a fuziona procuraturile specializate. Aceasta a declarat că orice propunere de reformă trebuie să pornească de la identificarea clară a unei probleme, iar fuzionarea este o direcție incorectă și lipsită de temei - aceasta este reacția Veronicăi Dragalin.

„Este o direcție total incorectă din punctul meu de vedere și, în opinia mea personală ca procuror, nu cred că există vreun temei pentru ca aceste două procuraturi specializate să fie fuzionate. Am avut, pe parcursul ultimilor ani, rapoarte și analize de la experți internaționali despre funcționalitatea Procuraturii Anticorupție, PCCOCS și PG. Nu am văzut nicio recomandare din partea vreunui expert care ne-a evaluat în acest sens. Nu văd nicio argumentare rațională pentru această fuziune”, a declarat Dragalin.

În plus, șefa Procuraturii Anticorupție avertizează că instituția se confruntă deja cu un deficit grav de procurori și că fuzionarea ar agrava situația.

„Suntem 37 de procurori, eu nu știu de unde vom lua alți procurori. Noi, cei care suntem aici, încă așteptăm progres pe vetting. Am trimis toată informația noastră în iunie 2024, astăzi e 30 ianuarie 2025 și doar 10 procurori au primit întrebări de la comisia de vetting. Noi trebuie să capacităm această procuratură cu mai mulți procurori pregătiți. Nu știu cum o să-i găsim, pentru că, în prezent, concursuri pentru funcțiile la Procuratura Anticorupție nu sunt posibile, fiindcă încă așteptăm vetting-ul. Ideea că o să fie luate de la noi persoane și că vom rămâne și mai puțini mi se pare o soluție care va agrava situația și mai mult decât este în prezent”, a mai spus șefa PA.

În contextul discuțiilor despre posibile schimbări în structura instituției, Veronica Dragalin a confirmat că își va continua activitatea în funcția pe care o ocupă, respectând mandatul său de cinci ani. „Nu cunosc, până la urmă, care sunt scopurile acestor modificări. Eu sunt aici, în această funcție, pe care o am pe un mandat de cinci ani de zile. O să continui să lucrez în fiecare zi în interesul cetățenilor și, mai departe, aflu și eu din presă ce se întâmplă în alte instituții ale statului.”

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult