Un liceu din Ceadîr-Lunga are nevoie de profesori pentru clasele cu predare în limba română
Liceul Teoretic „Mihail Guboglo” din municipiul Ceadîr-Lunga se poate confrunta în timpul apropiat cu o lipsă de cadre didactice la disciplinele exacte și umaniste pentru elevii din clasele întâia - a treia cu predare în limba română. Administrația liceului și Direcția generală de educație de la Comrat nu sunt sigure că vor putea oferi acestor copii și la treapta gimnazială predarea materiilor în limba română. În soluționarea problemei, conducerea instituției de învățământ mizează și pe sprijinul din partea Ministerului Educației.
La Liceul Teoretic „Mihail Guboglo” din municipiul Ceadîr-Lunga studiază 400 de elevi. Acum trei ani, la inițiativa părinților, aici a fost deschisă o clasă întâi cu limba română de predare. Astăzi, în această instituție învață în română 40 de copii în clasele 1-2-3.
„Mă numesc Alexandru, am 10 ani.”;
„Sunt Inga și sunt învățătoare la clasa a treia, am în clasă 17 elevi.”
„La inițiativa părinților, am înaintat o petiție pentru deschiderea claselor în limba română. Am deschis în 2020 clasa întâi, cu 26 de copii, astăzi avem deja trei clase: 1-2-3, în total, 40 de copii. În prezent, avem destui profesori, dar în viitor, bineînțeles, vom avea nevoie de cadre didactice la disciplinele fizică, chimie, biologie”, spune directoarea Liceul „Mihail Guboglo”, Valentina Cebotari.
La Direcția generală Educație de la Comrat s-a pus problema lipsei de profesori de științe exacte și umaniste pentru Liceul Teoretic „Mihail Guboglo” din municipiul Ceadîr-Lunga, în ideea că nu se poate rezolva fără ajutor de la Chișinău.
„Astăzi, locuitorii din autonomie simt tot mai mult necesitatea de a învăța limba română, părinții înțeleg că odraslele lor au nevoie să cunoască limba de stat pentru a se adapta în societatea noastră și a fi competitivi. Înțelegem că nu putem face față de sine stătător acestei probleme. Anul viitor ne-am dori să vină la noi patru specialiști, care vor avea deja șarjă didactică, vor lua clasa a V-a și vor preda discipline în limba română”, menționează șefa Direcției Educație, Natalia Cristeva.
În autonomia găgăuză sunt două licee cu predare în limba română - în municipiul Comrat și în orașul Vulcănești, precum și un liceu moldo-rus în satul Kioselia Rusă. Aceste instituții de învățământ sunt asigurate cu cadre didactice.