Justiție

Maia Sandu: Procesul de vetting este afectat de stoparea finanțărilor din partea USAID

Procesul de vetting și așa întârziat este afectat de decizia administrației Trump de stopare a finanțărilor externe prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Afirmația a fost făcută joi seară de către președinta Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune de la Chișinău. Șefa statului s-a arătat încrezătoare că evaluarea procurorilor va avea loc, fie și după o pauză, iar sistemul se va autocurăța în acest fel de funcționari corupți.

facebook.com/maia.sandu
Sursa: facebook.com/maia.sandu

Procesul este afectat pentru că evaluarea procurorilor era susținută din resursele USAID și acum a fost stopată această finanțare, nu știm dacă se va reveni sau nu se va reveni, dar între timp, încercăm să compensăm cu banii Uniunii Europene, astfel încât să preia Uniunea Europeană să finanțeze această evaluare”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a presupus că va fi o pauză în procesul de vetting, adăugând că „la pauzele care au fost până acum, va mai fi o pauză”.

Șefa statului a spus că își dorește ca această evaluare „să se sfârșească odată și odată”, subliniind că finalizarea acestui proces „este bine și pentru oamenii din sistem”.

Să nu stea să se gândească la nesfârșit: vor trece evaluarea, nu vor trece evaluarea. De asta eu zic că era bine să fi fost făcută evaluarea la Procuratura Anticorupție până la sfârșitul anului precedent, așa cum se planifica, pentru că acum am fi avut o instituție în care oamenii ar fi știut că au rămas acolo, iar se concentrează pe priorități, ce fac mai departe”, a spus președinta țării, subliniind că tărăgănarea vetting-ului este în interesul corupților și în detrimentul cetățeanului.

Privarea USAID de independență și transferul agenției sub controlul Departamentului de Stat va schimba semnificativ modul în care SUA își distribuie ajutorul extern. Amintim că după preluarea funcției, Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională a SUA pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit privind conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații. Excepții au fost făcute pentru programele umanitare care „salvează vieți”.

Sprijinul din partea Statelor Unite ale Americii pentru anul 2024 destinat procesului de vetting din Republica Moldova se ridică la un milion 500 de mii de dolari și a fost oferit prin Departamentul de Stat. Iar la capitolul justiție și anticorupție ajutorul a constituit aproape 1,9 milioane de dolari și a fost acordat prin USAID.

Citește mai mult