Justiție

Comisia Vetting, după sistarea finanțării USAID: Procesul de evaluare continuă

Comisia de Evaluare a Judecătorilor anunță că sistarea finanțărilor USAID nu le-a afectat activitatea și că membrii comisiei muncesc în regim obișnuit. Precizarea vine în contextul declarațiilor președintei Maia Sandu, potrivit căreia, stoparea finanțărilor externe prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională ar pune pe pauză procesul de evaluare.

Comisia de Evaluare a Judecătorilor spune însă că își desfășoară activitatea în regim obișnuit, conform cadrului legal aplicabil și programului stabilit. Mai mult, membrii Comisiei sunt în plin proces de audiere a judecătorilor Curții de Apel Centru, etapă esențială în cadrul evaluării externe extraordinare.

Și Ministerul Justiției a anunțat că procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor continuă, iar activitatea Comisiei de Evaluare a Judecătorilor se desfășoară fără întreruperi. Instituția precizează că, în cazul Comisiei de Evaluare a Procurorilor, este vorba doar de o pauză tehnică, necesară pentru transferul finanțării de la SUA către Uniunea Europeană.

Potrivit ministerului, dialogul activ cu partenerii europeni din ultimele săptămâni a dus la identificarea unor soluții care să asigure continuitatea procesului de evaluare.

Sunt doar niște proceduri tehnice, pentru a asigura un transfer practic al finanțării de la SUA către UE, pentru a nu periclita procesele de lucru. Procesul de evaluare a procurorilor este unul necesar și va continua”, au precizat reprezentanții ministerului.

Șefa statului a spus în cadrul unei emisiuni televizate că, cel mai probabil, asistența USAID urmează a fi înlocuită cu cea europeană. Președinta s-a arătat încrezătoare că evaluarea procurorilor va avea loc, fie și după o pauză, iar sistemul se va autocurăța în acest fel de funcționari corupți.

Evaluarea procurorilor era susținută din resursele USAID și acum a fost stopată această finanțare, nu știm dacă se va reveni sau nu se va reveni, dar între timp, încercăm să compensăm cu banii Uniunii Europene, astfel încât să preia Uniunea Europeană să finanțeze această evaluare. La pauzele care au fost până acum, va mai fi o pauză”, a spus Maia Sandu.

Citește și:

Maia Sandu: Procesul de vetting este afectat de stoparea finanțărilor din partea USAID

De menționat că sprijinul din partea Statelor Unite ale Americii pentru anul 2024 destinat procesului de vetting din Republica Moldova se ridică la un milion 500 de mii de dolari și a fost oferit prin Departamentul de Stat. Iar la capitolul justiție și anticorupție ajutorul a constituit aproape 1,9 milioane de dolari și a fost acordat prin USAID.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult