Dan Perciun, despre remunerarea monitorilor la examene: „Am considerat că doar cu efort voluntar va fi destul de dificil să acoperim aproape o mie de instituții în întreaga țară”
Numărul observatorilor delegați de Ministerul Educației pentru monitorizarea desfășurării examenelor de clasa a IX-a va fi majorat și, în premieră, vor fi remunerați pentru munca depusă, anunță ministrul de resort, Dan Perciun. Pentru a acoperi deficitul de personal, Ministerul intenționează să recruteze și voluntari, care vor beneficia de instruiri. Aceste monitorizări urmăresc să asigure o transparență cât mai mare în desfășurarea examenelor.

Din acest an, examenele de absolvire a clasei a IX-a vor fi monitorizate de observatori la nivel centralizat, și nu la nivelul direcțiilor raionale, cum era până acum. La fel se va proceda și în ceea ce privește verificarea testelor. Totodată, Guvernul a decis să prevadă posibilitatea salarizării asistenților delegați de către minister pentru monitorizarea examenelor de clasa a IX-a, a subliniat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
„Dacă anul trecut am atras voluntari, întrucât am țintit doar 180 de instituții, anul acesta vom avea atât voluntari din rândul celor care vor fi dispuși să-și dedice timpul, cât și asistenți monitori plătiți, pentru că, într-un final, am considerat că doar cu efort voluntar va fi destul de dificil să acoperim aproape o mie de instituții în întreaga țară și timp de patru zile în sesiunea de bază, după care sesiunea repetată din iulie și sesiunea repetată din august și în acest sens am identificat resurse pentru ca să putem și să stimulăm financiar persoanele care vor participa în această activitate”, a specificat Dan Perciun.
Introducerea acestei măsuri va stimula implicarea și motivația celor care participă la supravegherea examenelor, a declarat Maria Bechir, șefa Direcției generale de învățământ Cahul.
„Cred că este potrivit pentru că e o muncă adăugătoare pentru cei care monitorizează. În anul precedent nu a fost, dar e salutară propunerea ministrului. Noi nu am plătit colaboratorii Direcției învățământ, erau în virtutea atribuțiilor de serviciu pe care le-au avut. De cei din exterior eu nu pot să spun, știu că erau voluntari”, spune Maria Bechir.
În ultimii ani, monitorizarea examenelor era realizată doar de persoane delegate de direcția raională și, în multe cazuri, nu erau suficienți specialiști pentru a supraveghea toate instituțiile de învățământ, a mai spus Mariana Bechir. De anul trecut, Cahulul s-a numărat printre cele opt raioane supravegheate la examene inclusiv de specialiști delegați de Minister și sute de observatori. Această măsură a fost necesară pentru a asigura o mai mare transparență a desfășurării sesiunii de examinare, întrucât tocmai în acele raioane se observau diferențe semnificative între notele obținute la examenele de absolvire a gimnaziului și cele de la Bac, stârnind suspiciuni de fraudă.
„Prezența unui monitor extern mobilizează toți actorii educaționali implicați în proces, inclusiv elevii care trebuie să se responsabilizeze, să se concentreze, condiții egale pentru toți copiii, transparent, mai calitativ”, a adăugat șefa Direcției generale de învățământ Cahul.
La începutul verii, elevii de clasa a IX-a vor susține examenele de absolvire a gimnaziului. Spre deosebire de anii trecuți, primul examen din 2025 va fi la istorie, urmat de matematică și limba de instruire. Elevii din școlile cu altă limbă de predare decât româna vor susține, în plus, examenul la limba și literatura română.
Ministerul intenționează și în acest an să recruteze voluntari pentru a ajuta la monitorizarea procesului.