Aderare UE

Republica Moldova, susținută pe trei direcții esențiale de UE. Eurodeputat: „Creșterea susținerii financiare este unul dintre pilonii care ajută enorm astăzi această țară”

Ajutorul alocat de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro, reprezintă cea mai mare asistență financiară primită vreodată de la Bruxelles. Europarlamentarul român Eugen Tomac a declarat într-un interviu acordat corespondentului Teleradio-Moldova la Bruxelles, Dan Alexe, că sprijinul Uniunii Europene pentru țara noastră este structurat pe trei direcții majore: asistență financiară, dezvoltarea relațiilor comerciale și consolidarea reformelor instituționale.

Potrivit eurodeputatului, aceste fonduri vor contribui la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, sprijinirea a peste 25.000 de companii locale și construirea a două spitale moderne la Cahul și Bălți, dotate conform standardelor europene.

„Uniunea Europeană investește pentru ca Republica Moldova să prospere și, evident, să acopere o parte din lipsurile pe care le are, pentru că, evident, nu poți face față, în vremurile de astăzi, acestor provocări majore pe care le întinde Rusia. Creșterea susținerii financiare pentru Republica Moldova este unul dintre pilonii care ajută enorm astăzi această țară”, a declarat Tomac.

De asemenea, Uniunea Europeană facilitează accesul produselor moldovenești pe piața europeană, mai ales după aderarea României la spațiul Schengen, ceea ce reduce costurile și timpul necesar transportului de mărfuri.

„Republica Moldova nu se poate dezvolta fără consolidarea acestui liber schimb de mărfuri în primul rând pe piața europeană. Sunt convins că antreprenorii din Republica Moldova o să resimtă acest lucru. România e intrată în spațiul Schengen, este o gură de oxigen pentru economia Republicii Moldova, pentru că dacă până acum orice producător din Republica Moldova, fie că ne referim la cei din zona de vinuri, fie că ne referim la cei din industria de procesare a producțiilor alimentare, întâmpinau această dificultate cu transportul spre piața europeană, iată că nu mai există acest obstacol, și ăsta este un salt fantastic pentru economia Republicii Moldova”, a explicat eurodeputatul român.

Un alt aspect esențial este integrarea sistemului financiar al Republicii Moldova în cel european, ceea ce, în opinia eurodeputatului, va aduce multiple facilități pentru operatorii economici moldoveni, inclusiv eliminarea unor taxe și restricții la exporturi. Totodată, aderarea la sistemul de plăți SEPA este considerată un progres important, permițând tranzacții mai rapide și mai eficiente. De asemenea, eliminarea tarifelor de roaming pentru cetățenii moldoveni care locuiesc, lucrează sau studiază în Uniunea Europeană reprezintă un sprijin semnificativ, a afirmat Tomac.

Pe lângă aceste măsuri economice, Uniunea Europeană susține și reforma instituțiilor din țara noastră.

„Ca orice stat european, dacă vrea să se dezvolte, trebuie să joace după reguli. O societate care respectă regulile este o societate predictibilă și în care oamenii au încredere. Investitorii, cetățenii sunt mai încrezători în viitorul lor și reformele aduc o guvernare mult mai predictibilă, mult mai stabilă și, evident, capabilă să facă față tuturor provocărilor, fie de ordin social, fie de ordin ce ține de securitate”, a subliniat Tomac.

Ce subiecte a mai abordat eurodeputatul român Eugen Tomac în interviul cu Dan Alexe:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected

    Citește mai mult