Indicele Percepției Corupției 2024: Republica Moldova își îmbunătățește poziția urcând pe locul 76 din 180 de țări
Nivelul global al corupției rămâne alarmant, iar eforturile de reducere a acesteia slăbesc, conform Indicelui Percepției Corupției, publicat astăzi de Transparency International. Republica Moldova a obținut în acest clasament un scor de 43 de puncte, situându-se pe locul 76 din 180 de țări, cu o poziție mai sus față de anul trecut. Experții sugerează că o mai mare transparență decizională, dar și conlucrarea între instituțiile care luptă cu flagelul corupției ar putea îmbunătăți situația la acest capitol în țara noastră.

În clasamentul pentru anul 2024 au fost incluse 180 de țări și în două treimi dintre acestea situația privind combaterea corupției este gravă, a declarat experta de la Transparency Internațional Moldova, Ianina Spinei, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
„Anul 2024 a fost un an deosebit de important pentru Republica Moldova. Știm că în acest an s-au lansat procedurile de negociere pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Iar în acest context, reforma în domeniul justiției și lupta anticorupție au o conotație prioritară. Iar anume în aceste domenii, noi nu prea am avut performanțe și nu prea avem cu ce ne lăuda. Reforma trenează, despre ce au remarcat nu doar reprezentanții societății civile, dar și guvernanții recunosc problemele și provocările cu care se confruntă”, subliniază Ianina Spinei.
Conform evaluărilor Transparency International, Republica Moldova se află printre primele trei țări cu cele mai semnificative progrese în combaterea acestui flagel și îmbunătățirea percepției corupției în societate. Totuși, eforturile la acest capitol sunt insuficiente, spune Ianina Spinei.
„În ultimul an, am observat o creștere continuă a resurselor alocate autorităților anticorupției, însă n-am văzut o conlucrare, o sinergie, o cooperare foarte bună între aceste entități. Totodată, am văzut și foarte multe reproșuri care au fost adresate de către politicieni acestor entități anticorupției. Vreau să remarc că discursurile politice, fără un suport factologic, mai repede dăunează legitimității autorităților anticorupției și aduc atingere principiului separării și colaborării puterilor. Noi vrem să ne numim un stat cu adevărat democratic și uităm despre existența principiului independenței și separării puterilor în stat”, a adăugat reprezentanta Transparency Internațional Moldova.
De asemenea, raportul Transparency International menționează că Republica Moldova a făcut progrese semnificative în implementarea recomandărilor internaționale ale Grupului de State împotriva Corupției (GRECO). În raportul său din noiembrie 2024, GRECO a evaluat țara noastră și a constatat că 13 dintre cele 18 recomandări adoptate în 2016 au fost implementate satisfăcător, iar patru au fost parțial implementate. Totuși, GRECO a subliniat că nu s-au înregistrat schimbări în privința componenței Consiliului Superior al Procurorilor, întrucât ministrul Justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie membri din oficiu până în anul 2026.
Precizăm că Indicele Percepției Corupției reflectă nivelul acestui fenomen din sectorul public perceput de către experți și oameni de afaceri și este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde 0 înseamnă corupție totală, iar 100 lipsă totală de corupție.