Sute de fermieri din țară nu pot începe noul sezon agricol din cauza pierderilor înregistrate în ultimii ani. Care sunt principalele revendicări
Sute de fermieri din țară nu pot începe noul sezon agricol din cauza pierderilor înregistrate în ultimii ani în urma secetei. Aceștia văd o soluție în accesarea unor credite care ar fi acordate în condiții avantajoase. Astăzi mai mulți participanți la Adunarea Generală a Asociației Forța Fermierilor, din diferite raioane, au discutat despre situația de anul trecut și prioritățile pentru 2025.

Alexandru Secrieru, un agricultor din satul Roșu, raionul Cahul, a cultivat anul trecut grâu, orz, floarea -soarelui și porumb pe o suprafață de 200 de hectare. Potrivit lui, unele culturi au fost afectate în totalitate. El spune că seceta a făcut prăpăd în ultimii trei ani și i-a adus pe agricultori într-o situație deplorabilă.
„În primul rând, ce ar fi bine pentru agricultori? Să avem acces la creditare ieftină. Deci nu 23%, 25%, 28%, că noi facem, de exemplu, contracte la bănci, de exemplu, la 21%, 22%, peste noapte ne se ridică la 28%, 26%. E prevăzut asta în contracte, dar pentru agricultori asta e un minus foarte mare”, a afirmat agricultorul.
Totodată, agricultorul așteaptă ca în acest an să aibă o recoltă mult mai bună decât în ultimii trei ani.
„În fiecare an semănăm grâu, orz de toamnă, dar anul acesta toamnă a fost bunișoară la noi. Cred că vom avea mai mult de medie. Deci culturile de toamnă arată nu rău, în comparație cu anul 24, 23, 22, 21, arată mult mai bine. Și umezala în sol, deci accesul de umezala acum în sol este mai mare în comparativ cu 2023, 2022. E clar că ar fi mai bine să avem și oleacă de omăt, dar cu Dumnezeu nu poți să te bați”, a mai spus Alexandru Secrieru.
Și Artur Cebanaș cultivă de mai mulți ani cereale pe o suprafață de 600 de hectare în satul Ceadîr, raionul Leova. Agricultorul spune că, pe lângă seceta din ultimii ani, pagube mari au cauzat ploile torențiale și grindină.
„La porumb avem pierderi de 85%, la floarea soarelui de 65%. Prima grupă a fost puțin mai lejer. În orice caz am avut și grindină, ploi torințiale, am avut pierderi și din partea secetei și din partea ploilor torințiale. În ultimii trei ani sunt în dificultăți. Zona unde eu prelucrez terenurile acum urmărim niște ploi, nu știu cum să vă zic, niște fenomene, vând niște vârtejuri, parcă suntem la ecuator, parcă suntem la ocean sau la mare. Când trece timp de 10 minute, vine ca un perete, o trecut în 10 minute, s-au traumat plantațiile. În timpul verii, după arșițele acestea care sunt puternice, de 40-45 de grade, prin luna iuliei, așteptăm anul trecut, am avut grindină în mărime oului de găină”, a menționat Artur Cebanaș.
Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, ne-a declarat că toate solicitările votate astăzi la Adunarea Generală a Asociației Forța Fermierilor vor fi transmise mâine Guvernului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
„Noi solicităm retragerea acestei legi pentru consultări și revizuirea politicii strategiei de subvenționare pentru următoarele perioade de 5 ani de zile și avem a doua acea solicitare în care vrem ca guvernul să se implice cu măsuri de finanțare a agricultorilor pentru noua în agricol, pentru că unica măsură ar fi acordarea de garanței financiare pentru așa numitul credit agricol care noi o solicităm de foarte mulți ani deja din partea statului să fie acordată”, a declarat Alexandru Bădărău, directorul executiv asociația Forța Fermierilor.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare ne-au declarat că vor veni cu o reacție când vor primi revendicările.
Amintim că seceta din anul trecut a afectat peste 350 de mii de hectare de terenuri agricole, plantate cu porumb, floarea-soarelui, grâu și alte culturi. În acest sens, Parlamentul a decis instituirea unui moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din 2024, iar noua lege prevede amânarea datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025. Atunci fermierii spuneau că în noul document nu se regăsesc propunerile lor discutate anterior pe platforma parlamentară, iar beneficiarii legii pot fi numărați pe degete, din cauza criteriilor de eligibilitate incluse în proiect. Totuși, astăzi directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, ne-a declarat că de la începutul anului agricultorii din 14 raioane au fost instruiți cum să beneficieze de aceste schimbări legislative.