Corespondență Dan Alexe // Un pod prea îndepărtat: NATO și SUA încearcă să găsească un limbaj comun pentru Ucraina și viitor
Miniștrii Apărării din NATO sunt reuniți joi, 13 februarie, la Bruxelles, pentru prima lor întâlnire a anului. Toate privirile la această adunare, începută miercuri, 12 februarie, se concentrează asupra noului secretar al Apărării al SUA, Pete Hegseth. Cele 31 de state membre NATO, în afara SUA, sunt dornice să audă în detaliu părerile lui Hegseth cu privire la o serie de lucruri - în special războiul din Ucraina, cheltuielile pentru apărare și angajamentul SUA față de NATO.
Vizita lui Hegseth are loc în timpul unei săptămâni în care mai mulți oficiali guvernamentali americani vin în Europa pentru prima dată în mandatul lor și pe fundalul unor tensiuni transatlantice considerabile. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a fost la Paris pe 12 februarie pentru a se întâlni cu omologii săi britanici, francezi, germani, italieni, polonezi, spanioli și ucraineni, înainte de a se îndrepta către Conferința de securitate de la München din 14-16 februarie, care reunește lideri mondiali, oficiali ai apărării și oameni de politică externă.
Tot așa, vicepreședintele SUA, JD Vance, și trimisul special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, urmează să apară și ei la conferința de la München, dar șeful Pentagonului Pete Hegseth este singurul care va fi prezent într-un cadru oficial, ministerial.
Vorbind miercuri la Bruxelles la sediul NATO, la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei – un grup de 50 de națiuni care se adună lunar pentru a planifica sprijinul militar pentru Ucraina – șeful Pentagonului Pete Hegseth a spus că administrația Trump consideră că întoarcerea Ucrainei la vechile sale granițe este „nerealistă”.
Orice pace durabilă pentru Ucraina „trebuie să includă garanții solide de securitate”, inclusiv desfășurarea de trupe, a spus Hegseth. El a insistat însă că niciun fel de trupe americane nu vor merge la sol în Ucraina. El a mai spus că orice trupe din națiunile NATO care ar interveni în Ucraina ar risca să nu fie acoperite de articolul cinci al Alianței, care stipulează că un atac asupra unui membru NATO este un atac asupra întregii alianțe militare occidentale.
Șocul unor asemenea declarații fusese anticipat. E cunoscută poziția lui Donald Trump față de ceilalți membri ai NATO, care, pentru el, nu cheltuiesc suficient pentru apărare. Înainte de întâlnirea de joi, 13 februarie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a subliniat totuși miercuri progresul în curs în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. El a anunțat că „în 2024, Aliații NATO din Europa și Canada au investit 485 de miliarde de dolari în apărare, o creștere de aproape 20% față de 2023” și că se așteaptă ca ei să cheltuiască și mai mult în 2025.
Miniștrii Apărării din NATO se vor concentra, la Bruxelles, pe consolidarea capacității industriale de apărare, inclusiv printr-un plan de acțiune actualizat pentru industria militară. „Trebuie să mergem mai departe și mai repede”, a spus Mark Rutte, subliniind urgența pentru a ajunge la capacități de producție sporite în cadrul Alianței.
În plus, întâlnirea va aborda posibilele acțiuni de destabilizare din partea Rusiei împotriva aliaților din NATO, inclusiv sabotaje, tentative teoretice de asasinat și atacuri asupra infrastructurii critice. Mark Rutte a insistat asupra răspunsului NATO prin operațiunile „Baltic Sentry” în Marea Baltică și pe o vigilență sporită în general.
Sprijinul NATO pentru Ucraina va fi din nou, joi, 13 februarie, ca și miercuri, 12 februarie, un punct cheie al ordinii de zi. Mark Rutte a mai lăudat între timp și recentul ajutor consistent din partea Suediei, Finlandei și Canadei pentru Ucraina și a subliniat și rolul noului comandament al NATO de la Wiesbaden, în Germania, în coordonarea ajutoarelor militare.
