Parlamentul propune înlocuirea PA și PCCOCS cu Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate
Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), o instituție specializată destinată combaterii corupției, crimei organizate, terorismului și torturii a fost publicat astăzi, 13 februarie, fiind înregistrat o zi mai devreme în Parlament. Potrivit documentului, noua entitate va funcționa independent în cadrul Procuraturii Generale și va înlocui cele două procuraturi specializate, Procuratura Anticorupție și cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Proiectul de lege în acest sens a fost prezentat de deputatul PAS, Igor Chiriac. Acesta a fost înregistrat în Parlament și urmează să fie supus consultărilor publice.
„Acest proiect de lege are ca scop să fortificăm structura și arhitectura instituțiilor statului menite să combată corupția politică într-un mod mai bine organizat. Am văzut în perioada alegerilor din 2024 o situație fără precedent când grupări criminale cu interferență din partea Federației Ruse prin influență malignă au încercat să creeze o situație periculoasă la adresa securității statului. Cele două procuraturi: PA și PCCOCS se vor lichida, urmează o perioadă în care procurorul general va desemna o persoană interimară care va asigura interimatul funcției de șef al noi procuraturi create”, a explicat Chiriac.
Solicitat să comenteze la Radio Moldova proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac a menționat:
„Această inițiativă vine să demonstreze încă o dată în plus că reforma justiției pe care a început-o PAS, Maia Sandu, Grosu, în general toți cei implicați, a eșuat, am văzut diferite tentative de vetting, pre-vetting. S-a intervenit de mai multe ori la Legea procuraturii, ceea ce a creat un haos total în acest sistem (…) S-a bătut joc total de Legea procuraturii, pentru care s-au cheltuit o sumedenie de bani din bugetul de stat, s-a făcut praf din ea”.
„Este o surpriză acest proiect de lege, inclusiv și pentru noi din domeniul justiției, pentru că ministra Justiției a vorbit despre o reorganizare a acestor două procuraturi, dar care ar trebui să fie precedată de un studiu de fezabilitate foarte serios făcut asupra riscurilor. În primul rând, sunt riscuri referitor la capacitatea acestei noi instituții de a fi funcțională imediat, deoarece acest proiect de lege propune niște măsuri tranzitorii legate de transferul personalului, bunuri, dosare, și altele care necesită timp și mă îndoiesc că acest transfer va fi făcut doar în 30 de zile de la momentul intrării în vigoare a acestei legi”, a declarat experta pe justitie, Angela Popil, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
Atribuțiile Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO)
Noua instituție ar urma să fie responsabilă de urmărirea penală în cazurile de corupție, infracțiuni de tortură, acte de terorism și crime organizate, coordonarea anchetelor desfășurate de alte organe de urmărire penală, reprezentarea acuzării în instanțele de judecată pe toate nivelurile – fond, apel și recurs, dar și investigarea fraudelor electorale și a infracțiunilor financiare complexe, inclusiv spălarea de bani în scopuri politice.
Amintim că despre acest proiect a anunțat miercuri șeful Legislativului, Igor Grosu.
Precizăm că ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat pe 29 ianuarie despre inițiativa privind fuziunea PA și PCCOCS, pentru a îmbunătăți investigarea cazurilor de corupție și crimă organizată. Până atunci, dosarele complexe ar putea fi transferate către Secția pentru combaterea corupției politice și spălării banilor, care a fost creată recent în cadrul Procuraturii Generale. Totodată, autoritățile iau în calcul suplimentarea acestei secții cu procurori din PA și PCCOCS, care să colaboreze și să se concentreze pe cazurile de corupere electorală și politică.
Șefa PA, Veronica Dragalin, a contestat necesitatea fuziunii, argumentând că nu au fost prezentate motive plauzibile și convingătoare care să o justifice. Șeful PCCOCS, Victor Furtună, nu a comentat inițiativa, iar procurorul general Ion Munteanu a declarat că va oferi detalii după ce va analiza propunerea.
