Externe

Summitul de la Paris privind Ucraina: De ce România nu a fost invitată?

România nu a fost invitată la summitul de la Paris privind Ucraina, organizat de președintele francez Emmanuel Macron. Explicațiile au fost oferite de consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, duminică seara, la Digi24. Potrivit acestuia, reuniunea este una informală, fără decizii care să vizeze securitatea regională sau flancul estic, iar prezența României nu era necesară.

EPA
Sursa: EPA

Cristian Diaconescu a precizat că această întâlnire reunește un grup care s-a mai întrunit de două ori anterior și care se concentrează pe sprijinul defensiv european pentru Ucraina.

„Din câte am înțeles, va fi o discuție în ceea ce privește capacitățile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei, care să se constituie în garanții de securitate credibile, iar pe de altă parte, un plan prin care Ucraina să obțină automat aderarea la NATO, dacă acordul de încetare a focului, ce urmează să se stabilească într-o formă, sperăm cât mai rapidă, este încălcat de Rusia”, a explicat consilierul prezidențial.

El a subliniat că summitul nu va lua decizii care să afecteze direct România: „Nu se iau decizii care să se refere la securitatea, stabilitatea regională, flancul estic, România, în special”.

Oficialul a asigurat că România este implicată în dialogul internațional și că nu există o divizare a Europei în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. „Noi, din partea Administrației Prezidențiale, Ministerului de Externe, suntem în contact cu partenerii noștri francezi, și nu numai. Va exista o continuare a acestor dezbateri, deci este o inițiativă a unui grup de lucru care s-a constituit cu ceva timp în urmă”, a spus el.

Context

Summitul de la Paris, organizat de Emmanuel Macron, are ca obiectiv principal discutarea garanțiilor de securitate pentru Ucraina și a unui posibil mecanism care să-i permită aderarea rapidă la NATO în cazul încălcării unui viitor acord de încetare a focului de către Rusia.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult