Nicu Popescu a cerut la Ministeriala OSCE retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova
Prezența trupelor rusești pe teritoriul țării noastre reprezintă o încălcare flagrantă a neutralității constituționale și a cerut retragerea completă și necondiționată a forțelor militare rusești. Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, la Ministeriala OSCE.
„Reiterăm că prezența ilegală a trupelor ruse încalcă suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Reiterăm ferm apelul spre retragerea completă și necondițională a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform declarației OSCE de la Istanbul din 1999, precum și rezoluțiilor ONU nr.72/282 și respectând neutralitatea constituțională a Republicii Moldova”, a declarat joi, 1 decembrie, Nicu Popescu, în cadrul celui de-al 29-lea Consiliu ministerial al OSCE de la Łódź, Polonia.
Totodată, Nicu Popescu a atras atenția asupra munițiilor depozitate la Cobasna.
„Acest depozit, care reprezintă un factor de risc major atât pentru Republica Moldova, cât și pentru întreaga regiune, trebuie distrus sau evacuat prin proceduri internaționale adecvate și transparente”, a spus Popescu.
Vicepremierul Nicu Popescu a menționat că problema transnistreană rămâne o sursă de instabilitate. El a declarat că, din cauza războiului din Ucraina, formatul de negocieri în formatul 5+2 este suspendat, dar dialogul cu reprezentanții Tiraspolului continuă.
„Suntem determinați să menținem pacea pe întreg teritoriul țării noastre, să eliminăm tensiunile politice și să căutăm soluții pentru problemele stringente. Rămânem îngrijorați în legătură cu încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și chemăm autoritățile de la Tiraspol să respecte dreptul și normelor internaționale”, a declarat vicepremierul.
De asemenea, Nicu Popescu a reiterat că țara noastră pledează pentru soluționarea conflictului exclusiv prin dialog și mijloace pașnice, bazate pe suveranitate ași integritatea teritorială ale Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional.
În același timp, în discursul său, vicepremierul a condamnat invazia Tusiei în Ucraina, menționând că aceasta este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional, declarația de la Hesinki și a Cartei ONU. „Țara noastră este complet solidară cu Ucraina în lupta ei pentru libertate. Susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și vom continua să asigurăm securitatea celor peste 80 de mii de refugiați ucraineni aflați în Republica Moldova, să acordăm asistență umanitară, activând fondurile de solidaritate și făcând tot ce e posibil pentru a contribui la stabilitatea regională”, a spus Popescu.
În context, vicepremierul a accentuat că Republica Moldova este grav afectată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iar consecințele economice, umanitare și de securitate ale acestui război afectează fiecare cetățean al Republicii Moldova.
„Bombardamentele brutale ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au cauzat deconectări masive de energie electrică, câteva rachete rusești au violat spațiul nostru aerian, iar o rachetă a căzut pe teritoriul nostru acum câteva săptămâni. În pofida acestor provocări, noi rămânem fermi în calea noastră spre Uniunea Europeană. Republica Moldova este și va rămâne parte a lumii libere”, a mai declarat Nicu Popescu.
Menționăm că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa e unul din puținele organisme internaționale - împreună cu Națiunile Unite - în care Rusia și puterile occidentale au putut să se întâlnească și să discute chestiuni legate de securitate, iar reuniunea de la Łódź, în Polonia, e prima reuniune la nivel înalt de la invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia, în februarie.