Centrul rus de Știință și Cultură rămâne deschis. Urmează un proiect de denunțare a acordului
Ministerul Culturii urmează să înainteze Guvernului proiectul de denunțare a acordului în baza căruia funcționează Centrul rus de Știință și Cultură în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care a precizat că, după aprobarea în Executiv, proiectul va fi transmis Parlamentului pentru examinare. Ulterior, autoritățile vor notifica oficial partea rusă.

„Acest demers nu are nimic în comun cu critica destul de propagandistică. Nu avem absolut nimic împotriva limbii sau culturii ruse. Dar atunci când un asemenea centru activează întru subminarea statalității și suveranității Republicii Moldova, aceste demersuri sunt de înțeles. Mai ales când drone cu explozibil pun în pericol viața cetățenilor noștri. De la notificarea părții ruse, în acord, e vorba de câteva luni”, a spus Mihai Popșoi.
Închiderea Centrului rus de Știință și Cultură din Chișinău esteo decizie așteptată și justificată, potrivit experților. Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, a spus că centrul a promovat de-a lungul timpului ideologia de stat a Federației Ruse, iar în contextul încălcării solidarității Moldovei de către Rusia, închiderea instituției era necesară. El a menționat că denunțarea Acordului din 1998 a lăsat centrul fără bază juridică de funcționare.
Iar analistul Ștefan Bejan a remarcat că politicienii pro-ruși, precum Igor Dodon și Irina Vlah, au evitat să comenteze incidentele cu drone rusești, în timp ce Partidul Socialiștilor a criticat închiderea centrului, ceea ce el consideră a fi ipocrizie. Și premierul Dorin Recean a reiterat că închiderea Centrului rus de Știință și Cultură din Chișinău este o acțiune necesară pentru a proteja interesul național și nu este nicidecum o desconsiderare a culturii sau a limbii ruse.
Anunțul privind sistarea activității Centrului rus a fost făcut joi, 13 februarie, de Ministerul Afacerilor Externe, după convocarea de urgență a ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov. Această acțiune de răspuns a venit după o nouă survolare a spațiului aerian al Republicii Moldova. Decizia a fost criticată de opoziția pro-rusă de la Chișinău.
Republica Moldova nu este singura țară în care urmează să fie închis Centrul rus de Știință și Cultură. În martie 2022, Guvernul Sloveniei a anulat un acord cu Rusia privind centrele științifice și culturale, în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a închis Centrul Științific și Cultural Rus din Ljubljana.
În februarie 2023, a fost sistată și activitatea Centrului rus de Cultură și Știință de la București. Iar recent, autoritățile din Azerbaidjan au sistat activitatea Centrului cultural rus din Baku, în contextul în care sistemele rusești de apărare antiaeriană au lovit un avion azer aflat în zbor, provocând moartea a 38 de persoane. Printre țările în care s-a mai discutat despre sistarea Centrelor Culturale Ruse sunt Cehia și Germania.
La Berlin, autoritățile germane sunt sub presiune din ce în ce mai mare de a închide Casa Rusă, pe fondul îngrijorărilor că aceasta nu ar fi decât un paravan pentru spionii Kremlinului și propagandă.