Politic

Riscurile implicării externe în alegeri, coruperea alegătorilor și destabilizarea situației au fost analizate în cadrul Forumului Electoral organizat la Chișinău

În contextul alegerilor parlamentare din acest an, riscurile implicării externe în campanie, inclusiv prin propagandă, coruperea alegătorilor și destabilizarea situației devin tot mai evidente, au constatat partenerii de dezvoltare ai țării la Forumul Electoral 2025, organizat de societatea civilă. Atât reprezentanții guvernării, cât și cei din opoziție susțin necesitatea adoptării unor modificări legislative pentru ca procesul electoral să fie organizat cât mai transparent și să ofere condiții egale tuturor concurenților.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Autoritățile de la Chișinău trebuie să-și concentreze eforturile pentru a combate interferența străină, dezinformarea, manipularea și atacurile cibernetice, până la alegerile parlamentare din acest an. Recomandarea a fost formulată de Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, care a precizat că, în prezent, asistăm tot mai mult la încercări de amplificare a tensiunilor și de distorsionare a opiniei publice privind parcursul european al țării. Procesul electoral trebuie organizat cât mai transparent pentru că de acesta depinde direcția de dezvoltare a țării în următorii ani, a menționat Jānis Mažeiks.

Este extrem de important ca următorul parlament să fie ales democratic și să respecte principiile democrației. Fără aceasta, integrarea Moldovei în Uniunea Europeană ar putea fi încetinită, oprită sau chiar inversată. Această condiție poate fi îndeplinită numai dacă alegerile sunt libere și corecte, desfășurate fără interferențe externe, acte de corupție sau atacuri propagandistice”, a subliniat ambasadorul UE la Chișinău.

Coruperea masivă a alegătorilor în scrutinele din toamna anului trecut au determinat autoritățile să adopte măsuri urgente, printre care înăsprirea sancțiunilor pentru coruperea electorală, precum și eficientizarea instituțiilor anticorupție, cum ar fi procesul de fuzionare a Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze speciale, a afirmat deputatul PAS, Vasile Grădinaru. Potrivit acestuia, Parlamentul lucrează în prezent și la îmbunătățirea cadrului normativ privind votul prin corespondență, pentru a oferi șanse egale cât mai multor cetățeni din diasporă să-și exprime dreptul la vot.

A fost elaborat proiectul numărul 40 pe 2025, este vorba de comasarea procuraturilor PCCOCS și PA, astfel încât, în special în combaterea fenomenului finanțării ilegale a partidelor, s-a constatat că organizațiile criminale s-au interconectat sau au făcut corp comun cu partidele politice, astfel încât să le finanțeze ilegal, și atunci această comasare ar veni să soluționeze ambele probleme din start. Urmează să mai fie încă o inițiativă legislativă pe acest domeniu, vorbim despre votul prin corespondență, vom extinde numărul, va trebui să stabilim niște termene mai mari pentru procesul de depunere sau de înregistrare a candidaților”, a specificat deputatul Vasile Grădinaru.

Partidul Socialiștilor va prezenta mai multe inițiative legislative pe parcursul acestui an, pentru combaterea corupției electorale, folosirea resursei administrative în campanie, precum și pentru acces egal la mass-media, a menționat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Sper să înregistrăm pe parcursul lunii martie, în vederea realizării acelor recomandări care sunt inclusiv în raportul OSCE-ului, inclusiv cu debirocratizarea procedurii de înregistrare, de acreditare a reprezentanților, a observatorilor din partea partidelor politice, concurenților electorali și cu înăsprirea pedepselor pentru corupere”, a menționat Vlad Batrîncea.

Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din toamna anului trecut s-au desfășurat eficient și în mare parte transparent, candidații având posibilitatea de a-și susține campaniile în mod liber, au constatat observatorii internaționali care au monitorizat scrutinele. Cu toate acestea, tonul general al campaniei a devenit mai negativ, din cauza tentativelor și situațiilor de corupere a alegătorilor, a finanțării ilicite și ingerințelor din partea Federației Ruse. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a subliniat că s-a observat o folosire abuzivă a resursei administrative, precum și reflectarea inegală a candidaților în spațiul mediatic.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult