Schimbările în politica externă a SUA: Europa și R. Moldova riscă să devină vulnerabile în fața Rusiei, avertizează experții
Schimbările politice ale administrației Trump în relația cu Ucraina și Rusia ar putea lăsa Europa și Republica Moldova vulnerabile în fața Moscovei. În timp ce Uniunea Europeană avertizează că Moscova va încerca să divizeze Occidentul și îndeamnă Statele Unite „să nu cadă în capcanele rusești”, experții atrag atenția că aceste schimbări în politica externă a Washingtonului ar putea pune regiunea în pericol, lăsând-o expusă unui eventual abandon „în brațele Rusiei”. Dacă acest scenariu va deveni realitate, așa cum unele voci deja sugerează, securitatea și stabilitatea în regiune vor fi grav afectate, mai spun experții.

În urma negocierilor recente dintre SUA și Rusia în Arabia Saudită, președintele american Donald Trump a atribuit Ucrainei responsabilitatea pentru continuarea războiului cu Rusia. Trump a răspuns astfel liderului ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a arătat nemulțumit de absența Ucrainei de la negocierile pentru pace. Președintele american nu a ezitat să îl critice pe Zelenski, acuzându-l că nu a pus capăt războiului.
Schimbările rapide ale politicii externe a administrației Trump, în special în relațiile cu Rusia, au șocat Europa, inclusiv state mari precum Franța, Germania și Marea Britanie, consideră experta în securitate europeană Iulia Joja. Potrivit acesteia, în urma negocierilor, există riscul ca Statele Unite să reducă sprijinul acordat Europei, lăsând continentul vulnerabil în fața Moscovei. În acest context, Republica Moldova, una dintre țările cele mai expuse în fața influenței rusești, ar putea avea din nou de suferit, mai ales dacă politica SUA se va ajusta într-o direcție favorabilă Kremlinului.
„Cu un mesaj destul de direct și poate chiar brutal, SUA ne spun că suntem singuri, că nu ne vor mai ajuta, că nu ne vor mai proteja și că există, de asemenea, din păcate, riscuri despre care se zvonește în ultimele zile și anume nu doar că nu vor mai ajuta Europa, dar că o vor abandona în brațele Rusiei. Republica Moldova are acum cea mai imediată și mai dureroasă experiență cu Moscova. Trebuie să urmărim în următoarele zile, săptămâni, dacă se va ajusta această politică a administrației Trump vizavi de Europa și de Ucraina, în mod special, și dacă europenii vor ajunge la o înțelegere să suplinească golul lăsat de către SUA în ajutorul pentru Ucraina și pentru Moldova. Dacă dobândesc voința politică europenii, vor avea posibilitatea, de asemenea, să stabilească ei înșiși, împreună cu Ucraina și împreună cu conducerea de la Chișinău, cum dorim să încheiem acest război, în ce condiții dorim să încheiem acest război, și cum dorim să gestionăm relațiile cu Rusia pentru a asigura, în continuare, securitatea”.
Politica SUA față de Ucraina și Europa reflectă, în realitate, interesele proprii ale Washingtonului, iar administrația Trump pare să fie dispusă să încheie războiul din Ucraina rapid, chiar și în detrimentul statelor care suferă din urma agresiunii rusești, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu.
„Am văzut, de exemplu, ce pretenții au SUA de a primi sub control resurse rare din anumite teritorii ale Ucrainei, în valoare de 500 de miliarde de dolari, sau atunci când merg în întâmpinarea unor solicitări politice ale Moscovei pentru ca să aibă sub control politic guvernul de la Kiev, mie mi se pare că este o exagerare, este o poziție abuzivă din partea Statele Unite în raport cu statul care suferă de agresiune”.
Această schimbare radicală în retorica administrației Trump față de Ucraina și Uniunea Europeană este „incorectă” și „injustă”, mai spune fostul diplomat.
„Suntem martori și, probabil, și participanții la o mare reașezare de forțe politice pe plan global, pentru că miza SUA nu este Europa și nici Ucraina. Miza este o competiție globală care se dă în acest moment în raport cu China, în raport cu BRICS-ul, în raport cu statele care în acest moment concurează cu SUA și această rivalitate geopolitică are, din păcate, pentru moment, și anumite efecte imediată asupra modului în care americanii privesc la război și felul în care noi, ca un stat mic, detalii mici, vecini cu acest război, privim înspre felul în care se desfășoară războiul”.
În acest context, Munteanu a sugerat că Republica Moldova ar trebui să se pregătească pentru o schimbare semnificativă în tipologia asistenței americane, care, în viitor, va fi probabil mai concentrată pe susținerea dezvoltării economice și a reformelor structurale, în loc de ajutoare politice. În acest sens, consolidarea coeziunii interne și a statului de drept va fi esențială pentru ca țara noastră să rămână eligibilă în procesul de integrare europeană, mai consideră fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA.
„Asistența de care noi avem din partea Statului Unite, și bănuiesc că în general asistența nu va lipsi cu totul, trebuie să fie orientată doar pentru proiecte de dezvoltare economică, pentru reforme structurale și pentru creare de capacități de a lua decizii în mod autonom. Asta este singura cale prin care Republica Moldova va putea supraviețui în nouă configurație de forță și în lumea nouă, așa cum se zice, care începe de la 1 ianuarie 2025”.
CITEȘTE ȘI: