Politic

Pe ce vor fi cheltuiți cei 1,9 miliarde de euro oferiți de Uniunea Europeană Republicii Moldova

Imediat după ce sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova de 1,9 miliarde de euro intră în vigoare, autoritățile moldovenești vor putea prezenta Comisiei Europene un plan privind utilizarea acestor fonduri. Odată cu aprobarea acestuia de către Comisie, va fi virată prefinanțarea în valoare de 18 la sută din suma totală, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan. Autoritățile de la Chișinău susțin să fondurile vor fi direcționate pentru proiecte de infrastructură și dezvoltare socială.

„Am reușit să obținem două lucruri esențiale pentru R. Moldova, în primul rând, să vină mai mulți bani, mai repede, am obținut acest lucru prin creșterea prefinanțării. Imediat ce legea intră în vigoare, autoritățile din Moldova vor spune cum doresc să folosească acești bani pentru oameni: pentru construcția de spitale, renovarea școlilor, reabilitarea drumurilor”, a explicat Mureșan, într-o conferință de presă. Inițial, prefinanțarea a fost de 7%, iar ulterior a fost majorată până la 18%.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a precizat că Guvernul va prezenta o listă de proiecte concrete care vor fi implementate din fondurile acestui pachet de finanțare. „Ca exemple, avem centura de ocolire a Chișinăului, podurile peste Prut, investiții în infrastructura feroviară și construcția a două spitale mari la Bălți și Cahul. În agricultură, vor fi mii de beneficiari de proiecte de finanțare pentru afaceri.” Șeful Legislativului a sugerat că scopul acestor investiții este „să dublăm produsul intern brut, să creăm mai multe locuri de muncă și să îmbunătățim calitatea vieții”.

Legea va fi supusă votului final în Parlamentul European la începutul lunii martie, iar primele tranșe sunt așteptate să ajungă în Republica Moldova în această primăvară.

Amintim că Parlamentul European (PE), Comisia Europeană (CE) și Consiliul European au ajuns la un acord privind Facilitatea de Creștere pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către europarlamentarul român, Dan Barna, care a calificat decizia UE drept „un moment istoric” pentru țara noastră.

Din cele 1,9 miliarde de euro, 520 de milioane for fi acordate sub formă de granturi, restul sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă.

Acest mecanism are scopul de a sprijini Republica Moldova în procesul său de aderare la UE și în realizarea reformelor legate de UE, precum și în atingerea convergenței economice cu UE. De asemenea, facilitatea va contribui la punerea în aplicare a Strategiei globale a UE pentru independența și reziliența energetică a Republicii Moldova, care vizează decuplarea Republicii Moldova de la nesiguranța aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea sa deplină pe piața energetică a UE.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult