Chișinăul nu va admite cumpărarea masivă de voturi prin „rețeaua Șor” la alegerile parlamentare din toamnă
Autoritățile de la Chișinău nu vor admite încercările de fraudare a alegerilor parlamentare și cumpărarea masivă de voturi prin „rețeaua Șor”, a dat asigurări ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, într-un interviu acordat BBC. Instituțiile statului au însușit lecțiile scrutinului prezidențial din toamna anului trecut și acționează mai ferm pentru a combate corupția electorală, a spus vicepremierul.

„Instituțiile tratează această problemă mult mai serios. Sunt alocate mult mai multe resurse pentru a o eradica. Acest lucru s-a văzut și în turul doi al alegerilor prezidențiale, când la doar două săptămâni distanță, problemă a fost parțial remediată”, a spus Popșoi.
Întrebat de ce nu există încă sentințe în cauzele penale privind coruperea alegătorilor inițiate după scrutinele din toamnă, Mihai Popșoi a spus că există vulnerabilități în sistemul judiciar și în structurile procuraturii.
„Procesul este dificil, însă instituțiile noastre, poliția, serviciile speciale și alte autorități nu vor permite repetarea celor întâmplate la alegerile precedente, altfel, viitorul țării pur și simplu va deraia, iar noi nu putem admite așa ceva”, a conchis ministrul.
Mihai Popșoi a exclus un eventual „scenariu georgian” în Republica Moldova, dacă alegerile parlamentare ar fi câștigate de forțe pro-ruse spunând că cetățenii moldoveni „nu vor permite o asemenea direcție”.
„Ipotetic vorbind, ar fi un prejudiciu imens pentru țară și o mare problemă pentru partenerii noștri din regiune. Prietenii noștri de la Kiev au vorbit deschis despre acest lucru. Aceasta nu va contribui la securitatea în regiune, deoarece forțele pro-ruse vor fi gata să îndeplinească orice capriciu care vine de la Kremlin”.
Vicepremierul a dat asigurări că vor fi depuse toate eforturile ca Republica Moldova să rămână o țară stabilă și prosperă și un partener de încredere al Ucrainei, României și Uniunii Europene: „Pentru aceasta există toate premisele”.
Totodată, vicepremierul a precizat că Republica Moldova nu va rupe relațiile diplomatice cu Federația Rusă, în pofida tensiunilor actuale. Potrivit acesteia, această decizie se bazează pe mai mulți factori, unul dintre ele fiind numărul mare de cetățeni moldoveni care locuiesc acolo, dar și dependența energetică pe care țara noastră a avut-o până de curând față de Moscova.
„Toți acești factori trebuie luați în considerare. Este ușor să 'tai dintr-o lovitură', cum se spune, dar consecințele acestui pas trebuie trăite... De aceea, acționăm conform acestor realități”, a explicat șeful diplomației de la Chișinău.