Ungaria susține că a prevenit o criză umanitară în stânga Nistrului la cererea Rusiei. Reacția Chișinăului
Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, susține că Ungaria a prevenit criza umanitară în regiunea transnistreană la cererea Rusiei. Și mai apoi s-a consultat cu externele din Republica Moldova. Poziția oficială a Guvernului de la Chișinău, anunțată anterior, e că Rusia a generat intenționat criza. Solicitați de Moldova 1, responsabilii de la Ministerul de Externe au transmis doar că au verificat pe linie diplomatică, împreună cu Budapesta, ca toate condițiile de legalitate să fie respectate.
Peter Szijjarto s-a întâlnit cu secretarul formațiunii pro-ruse FPO - Partidul Libertății din Austria, Christian Hafenecker. La conferința de presă comună a criticat Ucraina, potrivit ministrului maghiar, Kievul ar pune în pericol securitatea energetică a Europei, iar Budapesta se opune reînnoirii sancțiunilor economice împotriva Rusiei care expiră în luna iunie. Szijjarto susține că Rusia a solicitat intervenția umanitară a Ungariei.
„Vicepremierul rus responsabil de energie m-a contactat acum câteva săptămâni. Mi-a spus că în regiunea transnistreană începe să se contureze o catastrofă umanitară. Nu vorbim despre gaz extras în Ungaria, ci despre o companie de comercializare a gazelor naturale care are proprietari maghiari. În cele din urmă, aceasta a semnat un contract pentru livrările în Transnistria și astfel, cu participarea Ungariei, a fost prevenită o criză umanitară foarte gravă”, a spus Peter Szijjarto.
După ce Gazprom a întrerupt aprovizionarea cu gaze, livrările în Transnistria au fost reluate de holdingul MET Group care a început achizițiile acum o săptămână. Guvernul de la Chișinău a permis un flux zilnic de trei milioane de metri cubi prin intermediul Moldovagaz, iar plățile sunt acoperite de o companie din Emiratele Arabe, pentru o perioadă de 16 zile.
Regimul separatist de la Tiraspol a refuzat anterior ajutorul umanitar oferit de Uniunea Europeană, destinat consumului social de energie și susține acum că aprovizionarea se face printr-un credit rusesc.
MET Group este un trader energetic european, fondat în 2007 ca subsidiară a companiei maghiare cu capital mixt MOL. În 2011, MET Group și-a mutat sediul în Elveția, iar în 2018 s-a desprins de MOL, echipa de management condusă de Benjamin Lakatos a preluat pachetul majoritar.
