Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, mărturii de pe linia frontului: „Ucrainenii nu au pierdut speranța și vor să trăiască într-o țară liberă”
La trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, poporul ucrainean își păstrează speranța și determinarea de a lupta pentru libertatea țării, au declarat jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco pentru Moldova 1. Aflați în aceste momente în orășelul Irpin, aceștia au povestit despre curajul oamenilor din regiunile aflate în apropierea liniei frontului, unde dorința de libertate este mai puternică decât frica.

„Poate e greu de crezut, dar cu cât suntem mai aproape de linia frontului cu atât oamenii sunt mai hotărâți, mai determinați să meargă înainte, să meargă până la capăt, pentru libertatea lor, oamenii din regiune totuși nu au pierdut speranța, ei au încredere în forțele proprii și vor să trăiască într-o țară liberă”, a relatat Viorica Tătaru.
Jurnalistul Andrei Captarenco a povestit că a rămas impresionat de convingerea fermă a ucrainenilor că libertatea este singura cale pe care o pot urma.
„Ucrainenii sunt un popor foarte liber, când sunt întrebați cum își văd viitorul, ei spun că noi trebuie să trăim liber, noi nu mai putem trăi sub ocupația acestui imperiu.”
Astăzi, în toată Ucraina se desfășoară evenimente de comemorare a celor care au decedat apărând țara. În acest context, jurnaliștii au precizat că, deși războiul durează de trei ani, ucrainenii își susțin președintele, au încredere în armată și sunt hotărâți să lupte până la victorie.
„Timp de trei ani ucrainenii țin rezistența, se opun, țin armata rusă la hotarul Ucrainei, luptele se duc la hotare și asta reprezintă un efort extraordinar pentru o armată atât de mică, comparativ cu armata rusă”, a afirmat jurnalista.
Precizăm că Viorica Tătaru și Andrei Captarenco sunt printre puținii jurnaliști din Republica Moldova care au mers, chiar din prima zi de război, în Ucraina, de unde au arătat lumii atrocitățile comise de armata rusă. Aceștia au realizat documentarul „Drumul războiului”, pornind de la istoriile ucrainenilor din orașul Irpin, ocupat de armata rusă în primele zile după declanșarea invaziei. Autorii filmului documentar au fost decorați de șefa statului cu „Ordinul de Onoare”. Distincția le-a fost oferită în semn de înaltă apreciere a integrității și dăruirii profesionale, pentru abordarea veridică și profundă a dramei umane în realizarea filmului documentar, dar și pentru curaj, echidistanță și perseverență în domeniul jurnalismului de război.
Menționăm că 24 februarie 2025 marchează trei ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, un conflict care a devenit cel mai sângeros din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.