Trei ani de război în Ucraina // R. Moldova continuă să găzduiască peste 127 de mii de refugiați. Câți dintre aceștia au primit cetățenia moldovenească
Aproape 128 de mii de refugiați ucraineni sunt înregistrați în Republica Moldova, iar în total peste 1,2 milioane de persoane au tranzitat țara de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă, potrivit datelor publicate de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR). Aproximativ 200 de mii de ucraineni au ajuns în Republica Moldova doar în primele două luni de război.

Potrivit Inspectoratului General pentru Migrațiune (IGM), din 1 martie 2023, de când a fost pus în aplicare mecanismul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, peste 68 de mii de refugiați ucraineni beneficiază de protecția statului în baza acestui mecanism. Dintre aceștia aproximativ 20 de mii sunt copii, iar 10 mii au peste 60 de ani. IGM mai informează că aproape 3000 de cetățeni ucraineni au beneficiat de drept de ședere permanentă în Republica Moldova și aproape 3,8 mii, de ședere provizorie. Totodată, peste 2,3 mii de ucraineni au obținut cetățenia moldovenească. Protecția temporară a fost acordată pentru aproape 69 de mii de persoane strămutate din Ucraina.
În ceea ce privește integrarea pe piața muncii, potrivit datelor oficiale, până la 7 februarie 2025, peste 1,6 mii de cetățeni ucraineni au fost angajați în diverse sectoare ale economiei moldovenești. Totodată, aproape 2,5 mii de copii ucraineni au fost înscriși în școlile din Republica Moldova, iar aproximativ 600 dintre aceștia frecventează instituțiile preșcolare.
În același timp, un număr considerabil de ucraineni a beneficiat de măsuri de integrare acordate de IGM, participând la sesiuni de acomodare socioculturală și de învățare a limbii române. În 2024, peste 14 mii de persoane din Ucraina au participat la aceste programe, care au inclus atât activități educaționale, cât și evenimente culturale menite să sprijine integrarea lor socială.
Pentru a sprijini continuarea procesului de integrare și ajutor al ucrainenilor aflați pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile moldovenești își propun extinderea termenului de acordare a protecției temporare, se arată într-un comunicat al IGM. Această decizie reflectă angajamentul continuu al Republicii Moldova de a sprijini persoanele care au fost forțate să părăsească Ucraina din cauza războiului și de a asigura un cadru legal și social stabil pentru acestea, subliniază sursa citată.
Amintim că Republica Moldova s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari valuri de refugiați pe cap de locuitor din Europa, de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022. În 2024, poporul Republicii Moldova a primit o mențiune de onoare la Premiul Nansen pentru Refugiați al UNHCR, pentru solidaritatea și sprijinul oferit refugiaților ucraineni. Această recunoaștere subliniază răspunsul rapid și compasiunea cu care autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au gestionat una dintre cele mai mari crize de strămutare forțată din istoria modernă a Europei.