Politic

Ambasadorul R. Moldova la Kiev: Ultimele evoluții geopolitice sugerează o posibilă pace în Ucraina până la sfârșitul anului 2025

O pace echitabilă și justă până la sfârșitul anului 2025, asta își doresc cei mai mulți ucraineni după trei ani de când țara lor a fost atacată de Federația Rusă, a menționat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri. Diplomatul a subliniat că negocierile de pace nu pot avea loc fără participarea Ucrainei, care trebuie să primească garanții de securitate în viitor. Valeriu Chiveri a vorbit și despre sprijinul Republicii Moldova la reconstrucția Ucrainei, care va asigura tranzitul de mărfuri spre Ucraina.

Ultimele evoluții geopolitice sugerează o posibilă pace în Ucraina până la sfârșitul anului 2025, dar în acest moment este prematur să tragem concluzii. În același timp orice tip de negocieri de pace despre Ucraina trebuie să implice nemijlocit autoritățile de la Kiev, a menționat ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, la Radio Moldova. Este important ca aceste discuții să includă garanții de securitate care să prevină un nou conflict militar, asigurând astfel stabilitatea pe termen lung, a mai adăugat oficialul.

Potrivit lui Chiveri, populația ucraineană se simte tot mai obosită din cauza pierderilor mari de vieți omenești și resurse. Același lucru este semnalat și în Federația Rusă, care își epuizează resursele economice și militare. La prima vedere, pare că toate părțile își doresc un acord de pace, a mai comentat ambasadorul.

„Un lucru este foarte clar: principiul "despre Ucraina doar cu participarea Ucrainei" este unul logic, promovat atât la nivelul conducerii Ucrainei, cât și în societatea ucraineană în general, precum și de majoritatea partenerilor internaționali. Vorbeam de o anumită oboseală, dar oboseala vine nu numai din faptul că sunt pierderi mari de vieți omenești și distrugeri mari, dar vine și din faptul că agresorul la fel nu are capacități inepuizabile, să spunem așa. Deci aparent toată lumea dorește pace. Rămâne să vedem în ce format și care vor fi condițiile acestei păci. Pentru Ucraina este important ca sprijinul care vine din partea partenerilor internaționali să fie unul onest, sincer, pentru păstrarea integrității teritoriale a acestei țări și independenței, suveranității, fiindcă un război pierdut sau o pace care nu este corectă nu va aduce o pace de durată. Va fi doar o perioadă de timp, după care ar putea să revină acest război nefericit în Ucraina. Ne dorim foarte mult ca acest proces să înceapă cât mai repede, prin negocieri”, a subliniat Valeriu Chiveri.

Atunci când pacea va fi o realitate în Ucraina, Republica Moldova alături de România vor deveni centre importante pentru construcția regiunilor afectate de război. În cazul Chișinăului, ar fi vorba mai mult de sprijin logistic și de tranzitare a mărfurilor spre Ucraina, deoarece resursele sunt limitate pentru a putea oferi un sprijin economic substanțial, a mai afirmat Valeriu Chiveri.

„Lucrurile se discută. După cum bine știți, au avut loc câteva conferințe internaționale. Următoarea va avea loc la Roma și va aborda tema reconstrucției Ucrainei, la care noi vom participa activ. Avem capacitatea de a tranzita mărfurile necesare pentru reconstrucție și, probabil, acest lucru s-a discutat deja. Implementarea unor proiecte modeste, cum ar fi reparația unei școli sau a unei grădinițe, ar constitui un element simbolic de susținere a Ucrainei. Totuși, în ceea ce privește ajutorul și sprijinul de amploare, am folosit aceleași căi de solidaritate, de data aceasta nu în direcția Europei, ci în direcția Ucrainei”, a mai spus ambasadorul.

Precizăm că, în Ucraina, sondajele recente arată că peste 60% dintre cetățeni susțin negocierile de pace, deși mulți se opun concesiilor teritoriale.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult