Gol bugetar, acoperit din buzunarul cetățenilor. De ce Tiraspolul a majorat tarifele la energie
Majorarea tarifelor la energie în regiunea transnistreană ar avea scopul de a acoperi un gol bugetar de aproximativ 200 de milioane de euro, potrivit experților. Acesta ar fi apărut după oprirea exportului de electricitate produsă la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului. Regimul de la Tiraspol justifică scumpirile prin ajustarea la realitățile economice, însă specialiștii în politici publice și securitate energetică consideră că măsura are alt scop, și anume compensarea veniturilor pierdute.

„Tiraspolul spune că plătește gazul, dar cum? Dacă ar fi plătit cu adevărat, banii ar merge la Tiraspoltransgaz și ar fi confiscați pentru datoriile uriașe către Moldovagaz. În schimb, sunt colectați într-o firmă nerecunoscută și redirecționați. Cetățenii plătesc dublu, nu pentru gaz, ci pentru găurile financiare ale regimului”, a declarat expertul în politici publice Andrei Curăraru.
Și expertul în energetică Eugen Muravschi susține că majorarea tarifelor la energie ar urma să acopere golul bugetar al regiunii.
„Probabil, această majorare vine din faptul că ei nu mai vând electricitate către malul drept, ceea ce lasă un gol mare în buget. Gazul consumat nu este plătit de regim, ci de o companie din Dubai, printr-un împrumut chipurile oferit de Federația Rusă. Chiar dacă majorarea este mică față de prețul real de piață, scopul e să acopere deficitul. Refuzul ajutorului european ar putea avea legătură cu condițiile privind drepturile omului, pe care regimul autoritar de la Tiraspol nu vrea să le respecte”, a explicat Eugen Muravschi.
Precizăm că regiunea transnistreană se confruntă, de mai mulți ani, cu un deficit „bugetar” imens, cheltuielile depășind veniturile de aproape două ori. Acest decalaj s-a aprofundat pe fundalul actualei crize energetice. Chiar și așa, după ce în primele zece zile din februarie consumatorii din stânga Nistrului au fost asigurați cu gaze dintr-un grant european, Tiraspolul a refuzat un nou sprijin financiar nerambursabil de 60 de milioane de euro, care a fost condiționat. Una din condiții a fost implementarea unui plan prin care tarifele la energie să fie ajustate progresiv la prețurile de piață.
La două săptămâni distanță, pretinsele autorități din stânga Nistrului au anunțat că majorează tarifele pentru gazele naturale, energia electrică, termoficare și livrarea apei. Astfel, începând cu 1 martie, unele facturi achitate de locuitorii din regiunea transnistreană vor crește de peste două ori. Detalii – AICI.
Din 14 februarie, regiunea transnistreană primește gaze prin traderul european MET, cu finanțare asigurată de o companie din Dubai. Guvernul de la Chișinău a menționat anterior că a permis aceste livrări pentru a preveni o criză umanitară.
Livrările au fost autorizate prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale care a permis S.A. Moldovagaz să încheie contracte de vânzare-cumpărare a gazelor naturale pentru a fi livrate către SRL Tiraspoltransgaz, dar cu achitarea în avans a plăților, inclusiv de transport.
Guvernul a subliniat însă că nu este un acord cu Rusia sau alte entități, ci o permisiune din partea Executivului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaz și să nu înghețe.
În timp ce Tiraspolul susține că alimentarea cu gaze se face pe baza unui credit oferit de Moscova, experții avertizează că această schemă ar permite Rusiei să-și mențină influența în regiune.