Ministerul Culturii: Primăria Chișinău tărăgănează realizarea proiectului de reabilitare a caldarâmului din strada 31 august 1989
Noi critici la adresa Primăriei Chișinău din partea Ministerului Culturii care acuză municipalitatea de „tărăgănare cu bună știință a procesului de reabilitare” a tronsonului pietonal din strada 31 August 1989 din capitală. Primăria capitalei nu a venit, deocamdată, cu o reacție la declarațiile ministerului de resort.

Ministerul Culturii a scris pe pagina sa de Facebook că, după avizarea în martie 2024 a schiței de proiect „Amenajarea teritoriului pietonal din str. 31 August 1989” urma ca proiectantul și Primăria municipiului Chișinău să elaboreze proiectul de execuție și să-l prezinte Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI), spre avizare.
Potrivit sursei citate, până în prezent, Ministerul Culturii nu a recepționat nicio cerere din partea proiectanților sau a Primăriei municipiului Chișinău privind examinarea proiectului de execuție, la CNMI.
Ministerul Culturii afirmă că Primăria Chișinău „cu bună știință tărăgănează procesul de reabilitare a tronsonului de stradă menționat, manipulând opinia publică prin declarații false și nefondate, creând și menținând conștient această situație în plin centrul capitalei”.
Apelați telefonic, nici consiliera în cabinetul primarului general, Natalia Ixari, nici purtătorul de cuvânt al Primăriei capitalei, Vasile Chirilescu, nu au răspuns pentru un comentariu. Municipalitatea nu a venit, deocamdată, cu o reacție la aceste critici nici pe site-ul instituției sau pe paginile oficiale de pe rețelele sociale.
Amintim că proiectul de reabilitare a carosabilului din strada 31 august 1989 și transformarea tronsonului în zonă pietonală a devenit un măr al discordiei între Primăria Chișinău și Ministerul Culturii chiar din momentul descoperirii caldarâmului în timpul unor lucrări de amenajare.
Caldarâmul vechi a fost descoperit în luna martie 2023 în timpul unor lucrări de reparație a drumului. După două săptămâni de cercetare, arheologii au ajuns la concluzia că pavajul datează din anul 1870 și au recomandat autorităților ca acesta să fie conservat și valorificat în calitate de monument istoric, protejat de lege.
CITEȘTE ȘI:
- Scandalul legat de caldarâmul de pe strada 31 august 1989 continuă, autoritățile nu ajung la un consens, iar strada rămâne în ruine
- Porțiunea de caldarâm de pe strada 31 august din Chișinău va deveni zonă pietonală, însă finanțarea proiectului rămâne incertă
- Lucrările de reparație pe str. 31 August 1989 au fost suspendate până când Primăria Chișinău și Ministerul Culturii vor găsi o soluție comună
- O porțiune de caldarâm vechi, descoperită în centrul capitalei, a fost asfaltată. Ce spun oamenii