Social

La Băcioi se construiește o nouă unitate militară, conform standardelor internaționale

Până în 2027, în Republica Moldova va fi funcțională prima tabără militară construită de la independență încoace. Unitatea care se află în localitatea Băcioi va corespunde tuturor standardelor internaționale și va asigura condiții moderne pentru militari și civili. Acolo vor fi dislocați militarii Brigăzii nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan Cel Mare", care acum activează în sectorul Buiucani al capitalei, iar zona va deveni una extrem de urbanizată. Pe șantierul viitoarei baze militare de la Băcioi lucrările sunt în toi.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Brigada 2 Infanterie motorizată este una dintre cele mai vechi unități militare din capitală. O parte din clădirile amplasate acolo a fost construită cu mai mult de un secol în urmă și nu mai pot fi utilizate.

Din cauza gradului înalt de uzură, multe dintre remizele de pe teritoriul brigăzii sunt cu lacăt la ușă, iar tehnica militară este păstrată sub cerul liber. O altă problemă ce ține de securitate este prezența clădirilor rezidențiale în preajma brigăzii.

În parcul respectiv se păstrează tehnică, armament, diferite echipamente speciale și este recomandat ca clădirile rezidențiale să fie la o distanță destul de mare pentru a crea condiții de securitate pentru populația civilă”, spune comandantul brigăzii Dumitru Parfeni.

Soluția la toate aceste probleme a fost construcția unei noi tabere militare la Băcioi. Proiectul este parte a strategiei de modernizare a infrastructurii Armatei Naționale.

Toate unitățile militare din Republica Moldova au fost construite pe vremea Uniunii Sovietice și în mare parte sunt amplasate în orașe. În cazul taberei de la Băcioi, s-a optat pentru un alt model pentru ca infrastructura militară, pe de o parte, să nu pună în pericol civilii, iar pe de alta, să fie accesibile nodurile de comunicații.

În prezent, lucrările de construcție a noii baze sunt în plină desfășurare. Anul trecut, a început construcția a două cazărmi și urmează construcția sediului pentru Statul Major.

Este dotată cu toate componentele unei unități militare, aici ne referim la zona de depozitare, zona de cazare și cea de deservire tehnică. Un element foarte important este zona rezidențială. Ne propunem să edificăm un complex locativ de circa 500 de apartamente”, a menționat Tudor Lașcu, șeful direcției bunuri imobile.

Ministrul Apărării care a fost în vizită la tabăra de la Băcioi a ținut să accentueze că aceasta nu va fi o bază NATO, contrar percepției publice, ci va contribui la modernizarea sistemului național de apărare.

Nu ați văzut niciun militar străin, nu ați văzut nicio unitate tehnică NATO sau cu altă apartenență. Este o speculație, este un fals, este o unitate a Armatei Naționale. Punem accent pe crearea condițiilor bune de trai și activitate, suntem în secolul 21 și Republica Moldova merită să aibă o armată, iar militarii trebuie să aibă condiții pentru a-și face meseria”, a subliniat ministrul Anatolie Nosatîi.

În total, pentru construcția taberei militare de la Băcioi au fost cheltuiți aproximativ 500 de milioane de lei, bani alocați din bugetul național.

Leanca Lașco-Rață

Leanca Lașco-Rață

Autor

Citește mai mult