Social

500 de kilograme de carne de porc fără acte de proveniență, depistate într-o piață din suburbia capitalei

Sute de kilograme de carne de porc de proveniență dubioasă au fost scoase din comerț și nimicite de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Instituția a înăsprit controalele în ultimele două săptămâni în contextul combaterii comerțului ilicit și al limitării răspândirii focarelor de pestă porcină africană. Doar într-o piață din suburbia capitalei, inspectorii au depistat 500 de kilograme de carne de porc fără acte de proveniență. Cetățenii sunt îndemnați să fie precauți, iar administrațiile piețelor să verifice riguros proveniența produselor și să nu le admită în vânzare dacă au proveniență dubioasă întrucât riscă amenzi.

Cel mai recent caz a fost depistat, de asemenea, într-o suburbie a capitalei. Inspectorii ANSA au ridicat aproape 200 de kilograme de carne de porc, provenită din circuit ilicit. Produsele au fost ridicate și nimicite. Spațiile pieței au fost decontaminate și dezinfectate.

Oamenii spun că nu procură carne de la piață, dar numai din magazine.

Eu carne de porc nu cumpăr deloc, îl am pe al meu de acasă. - Când procurați, întrebați de unde e? - Da, el e vaccinat, are număr de înregistrare. Dacă are, înseamnă că e vaccinat”;

Au fost cazuri, mă durea stomacul, pentru că e cu chimicale. Stau fără carne. Tata crește la țară carne de porc naturală”.

În două săptămâni, inspectorii ANSA au depistat trei cazuri de comerț ilicit cu carne de porc. Două - în piețe agroalimentare, iar într-un caz, este vorba de un târg de animale vii care activa ilegal.

Carnea să fie însoțită de certificatul sanitar-veterinar, să fie aplicată pe carcasa porcinei marca de sănătate, iar consumatorii au dreptul când se apropie la piață să solicite, să verifice că într-adevăr provine de la abatoare autorizate”, a spus șeful de direcție ANSA, Mihail Porcescu.

Pentru astfel de încălcări, persoanele fizice riscă amendă de până la trei mii de lei, iar persoanele cu funcție de răspundere - de până la cinci mii de lei.

De la începutul anului, pe teritoriul țării au fost confirmate 26 de focare de pestă porcină la porci domestici și două la mistreți. În total, au fost sacrificați 144 de porci.

Marina Negară

Marina Negară

Autor

Citește mai mult