„Trăim pe datorie”: angajații CFM, din nou în stradă, după ce nu și-au primit salariile timp de jumătate de an
Angajații de la Căile Ferate ies din nou în stradă. Feroviarii vor protesta mâine la Basarabeasca pentru a-și cere salariile pentru ultimele șase luni. Angajații CFM vor cere și adoptarea unor măsuri urgente de redresare a situației critice din sector, în condițiile în care doar restanțele salariale depășesc cifra de 190 de milioane de lei.
Svetlana Dudoglo lucrează la Calea Ferată a Moldovei de 46 de ani. Este acar la stația din Comrat, adică are grijă de manevrarea semnalelor și a aparatelor de linie ferată. Femeia se plânge că nu a primit salariul de câteva luni, dar chiar și așa, continuă să muncească.
„Avem o muncă grea, schimbăm acele de macaz. Nu primim salariu și nici nu vrem să venim la muncă. Aș vrea să plec de aici, dar tineretul nu vine cu asemenea salarii mici, care nici nu sunt plătite. Nimeni nu vrea să vină să lucreze aici”, a spus femeia.
Ivan Zubcu muncește la CFM împreună cu soția. Anterior, aici a lucrat și ginerele său, dar povara restanțelor salariale era prea mare pentru familie. Așa că s-a concediat și și-a găsit de lucru în altă parte.
„Nu am primit salariul de șapte luni, trăim pe datorie. Acum, dacă ne vor da salariul, vom achita datoriile și vom intra în altele”, a spus bărbatul.
*„Pe parcursul verii,„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„ am primit un salariu. Am întors o parte din datorii și am plătit serviciile comunale. Nu știu ce să fac. Nu pot plăti utilitățile la timp. Doar factura pentru curent a fost de 900 de lei. Pentru toți angajații salariile au crescut, dar de ce nu ne majorează și nouă lefurile?”, se întreabă Irina Zubcu, angajată CFM.
La stația de cale ferată din Comrat activează 16 angajați, jumătate dintre care sunt pensionari.
*„Supraviețuim datorită pensionarilor pentru că ei au o pensie stabilă. Celorlalți le este foarte greu. Oamenii vin la muncă, nu au mâncare, cumpără pâine de la magazin pe datorie ca să aibă ce mânca”, a relatat Nicolai Rotarenco, șef interimar al stației Comrat.
La Calea Ferată din Moldova activează peste 5700 de angajați. Potrivit CFM, restanțele salariale la 1 octombrie anul trecut au constituit circa 224 de milioane de lei. Problemele financiare ale întreprinderii Calea Ferată din Moldova au început în 2009, când transportul de mărfuri a scăzut de peste două ori. Declinul a urmat și în 2016, iar în 2022, situația s-a agravat și mai mult, când tranzitul feroviar din Ucraina s-a redus drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că restanțele salariale pentru luna august 2024 ar putea fi achitate în curând, dar datoriile vor fi plătite pe etape. Concomitent, autoritățile încearcă să reducă cheltuielile prin implementarea unor proiecte de modernizare.
